Program 2023. június 1. 08:00

A városi könyvtár vendége lesz Csányi Zoltán youtuber, LEGO nagykövet

A városi könyvtár vendége lesz Csányi Zoltán youtuber, LEGO nagykövet
Csányi Zoltán youtuber, LEGO nagykövet, az Építsd fel! csatorna tartalomgyártója lesz a  Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár vendége június 7-én, szerdán, 17 órakor.

A kiskunfélegyházi születésű, de évek óta Miamiban élő fiatal ma már több mint 50 ezres követőtáborral rendelkezik a Youtube-on, minőségi, LEGO-val kapcsolatos, heti 3-5 alkalommal megjelenő, magyar nyelvű videóira szinten minden korosztály kíváncsi.

Zoltán elárulta, hogy már gyerekkorában is nagy kedvence volt a LEGO, bár akkoriban még nyilván korlátozott számban állt a magyar gyerekek rendelkezésére. Akkor is prémiumterméknek számított, drága volt és nem is volt könnyű hozzájutni. Neki is, mint sokunknak a család idősebb gyerekeitől örökölt tejesládás ömlesztett építőelemek jutottak, de arra jobban vigyáztunk, mint a szemünk fényére. Emlékei szerint autókat szeretett építeni, amelyeket utána ütköztettek a barátaival és az nyert, akinek az épített autója nem hullott szét.

Elmondta, hogy a LEGO azért is nagyszerű, mert gyakorlatilag az ötvenes évek óta ugyanolyan szabvány szerint készülnek az építőelemek, így jó eséllyel egy gyermekkorunkban használt készletet egy maival vegyíteni is lehet. Nagyon bánja már, hogy az egykori LEGO-készletét eladta, ma nagyon boldog lenne, ha a rendelkezésére állna.



A Youtube-csatornát 2019-ben indította el, addig éveken át nem nyúlt LEGO-hoz. Akkor is azért, mert egy Harry Potter termékcsaládot vásárolt meg, amit összerakott és nagyon jó élményként maradt meg. További játékok után nézett és meglepődve tapasztalta, hogy megannyi készlet áll a rendelkezésre. Ahogy fogalmazott, gyakorlatilag kifogásként jelent meg a videókészítés az életében, mintegy magyarázat volt arra, hogy miért vásárol fel újabb és újabb készletet. Semmi tudatosság nem volt a csatornában, pusztán kitartás és szorgalom.

Egyszerű lakótelepi gyerek vagyok, nincsen benne semmi titok – fogalmazott.

Csányi Zoltán többek között a tartalomgyártásról, a videók készítéséről, a LEGO nagykövetségről is mesél június 7-én, szerdán, a Petőfi Sándor Városi Könyvárban. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Z. A.
           

Kövessen minket a Facebookon is!