Helyi hírek 2023. június 1. 14:00

Petőfi-leszármazottakról szóló dokumentumfilmet mutattak be

Képgaléria
Petőfi-leszármazottakról szóló dokumentumfilmet mutattak be
Borzák Tibor, Hajduk Márta, Novák Lajos és segítőtársaik filmjét mutatták be május 31-én, szerdán a Móra Ferenc Művelődési Központban, Rokonom, Petőfi címmel. Az alkotás a Petőfi-bicentenárium tiszteletére készült 2019 és 2022 között. Az esemény meghívott vendége volt Borzák Tibor újságíró, akivel Supka Éva, a megyei önkormányzat sajtósa beszélgetett.

A filmvetítés után nagy tapssal köszöntötték a megjelentek az alkotót, akiről megtudhattuk, hogy eddig 30 évet áldozott életéből Petőfi családfájának kutatására. A dokumentumfilm a 2019-es Petőfi-találkozó végeredményeként született meg, kiskunfélegyházi előzménnyel. Borzák Tibor elmondta, hogy rá kellett döbbennie, hogy milyen sok minden változott azóta, hiszen többen, akik akkor szerepeltek a filmben, ma már sajnos nem élnek. Egyrészt ezért is volt ennyire fontos számára is, hogy elkészüljön az alkotás, ami három évbe telt támogatások nélkül. Elmondta, hogy a legmagasabb fórumokon pályáztak (összesen 9 alkalommal) a dokumentumfilmes világban, de sajnos mindannyiszor elutasították a kérelmüket.

– Ezt a filmet tényleg szívből készítettük el teljesen önkéntes és ingyenes alapon – fogalmazott. A családfakutatásról megtudtuk, hogy mennyi izgalmas fordulatot tartogathat. Számos hihetetlen történet került napvilágra a kutatás által, az évek alatt egyre többen jelentkeztek azzal, hogy kapcsolódnak a fához, vagy információjuk van azokról, akik szintén leszármazottak lehetnek. Például, Győrből jelentkezett egy hölgy, aki a komplett, minden irányban részletesen ábrázolt családfát megrajzolta és rendelkezésére bocsátotta. Ez meghatározó élmény volt az író számára. Mindezek mellett folyamatosak a megkeresések, akár külföldről jövők is, amelyekkel mind-mind érdemes foglalkozni.  A történet így soha nem ér véget.

Borzák Tibor elmesélt egy nagyon megható történetet, amit a gondviselés egyfajta köszöneteként értékelt, ugyanis a saját családfáját is megismerhette közvetett módon, Petőfi által. Néhány évvel ezelőtt Jászapátiból jelentkezett egy nyugdíjas tanárnő, aki hosszú időn át kutatta a Borzák-családfát és meg is rajzolta azt az 1600-as évek közepéig. Ebben találta meg később az író is saját csatlakozási pontját, és ismerte meg ezáltal felmenőit, valamint a későbbiekben 16, addig nem látott unokatestvérét.

A beszélgetés végén megköszönte a részvételt és felhívta a figyelmet arra, hogy a Rokonom, Petőfi című dokumentumfilm elérhető a legnagyobb videómegosztón, ide kattintva.

Z. A. 

Fotó: Fantoly Márton
                  

Kövessen minket a Facebookon is!