Helyi hírek 2023. június 1. 15:00

Levélféle az év 6. hónapjához

Levélféle az év 6. hónapjához
Szép hónapot, Június! Írhatnám, hogy Szent Iván, ikrek-rák hava, nyárelő, esetleg klasszikusan Napisten hava. A lényeg, hogy itt vagy végre, bekopogtattál, átvéve a stafétát a májustól.

Bizony, kishúgod megtréfált bennünket áprilist megszégyenítő szeszélyességével, viharaival, mínuszaival, de emellett a legforróbb nyári napokat is felidézte. Úgyhogy kapkodtuk a fejünket, meg nyitogattuk a szekrényt, hogy a meleg kabát után előkotorjunk egy vállpántos rucit, ami valahogy összement a hosszú téli hetekben. Megjöttél, ajtót-ablakot kitártunk, hogy a napsütés átjárja a falakat, és megnyitottuk szívünket-lelkünket is, hogy köszöntsünk. Ugye milyen szépen írtam? Ha már egy római istennőről kaptad a neved, megérdemled. "De zamatos ez a június, / sugarat szór, tündököl fénye" – írja Gani Zsuzsa költőnő, és remek soraihoz én is csatlakozom.

Igen, a zamatok, ízek, színek! Csupa piros, csupa zöld! Eper, cseresznye, rebarbara, ribizli, uborka, zöldborsó, újhagyma: csupa finomság, vitamin-orgia. S, a virágaid! A bazsarózsa, liliom, bíborvörös délvirág, látnokzsálya, s az egyik kedvencem, a nagyon sötétlila díszhagyma.

S, elhozod a szünetet a gyereknek, az érettségizőknek még egy utolsó nagy hajrát, a tanároknak egy őket ünneplő napot, a szülőknek fejtörést, hogy azért két és fél hónapig a csemetét valahogy le kell foglalni. A szabadság, nyaralás ideje elkezdődik veled. A grillezés, bográcsozás, kerti sütögetés, nyársalás még előttünk lebeg, mint lehetőség. Tartogatsz sokféle napot, a csak szűk kört, családot érintő mellett vannak nemzetközi, sőt, világot érintő ünnepeid, emlékezésre buzdítók. Nem mind vidám, sőt, érdekes, hogy verőfényeid mellett sok az árnyék. Felhívnád mindenki figyelmét a gyerekmunka eltörlésére, az ellenük irányuló erőszakra, amire már szavak sincsenek. A nemzetközi SOS gyerekfalu és sok szervezet és önkéntes is próbál segíteni.

A megbékélés, nemzeti összetartozás előtérbe kerül, és nem szabad elfelejteni, hogy a menekültek sorsát nem lehet félvállról venni. Azért jó, hogy a múzeumok éjszakája, a zene ünnepe, sőt, a gördeszkások napját is neked köszönhetjük.

Figyeljük időjárásod, hisz Medárd után jó sok esőt kaphatunk a nyakunkba. Szent Iván éjszakáját sok helyen tűzugrással, tánccal ünneplik.

Szeretnénk, ha minden napodon lenne ünnep, kicsi vagy nagy, de lenne!

Ugye, bízhatunk benned?

Szeretettel üdvözöllek, és ölellek barátsággal és reménykedve.

Salánki Anikó
               

Kövessen minket a Facebookon is!