Helyi hírek 2023. június 2. 11:00

Hagyományőrző nap a Constantinum iskolában

Képgaléria
Hagyományőrző nap a Constantinum iskolában
Hagyományőrző napot tartottak június 1-jén, a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium sportcsarnokában. Az eseményre a székelyújhelyi Móra Ferenc Általános Iskola diákjai és tanárai is meghívást kaptak, akik a két intézmény között már húsz éve fennálló testvériskolai kapcsolatnak köszönhetően érkeztek.

Az ünnepélyen Pótári Tímea, a Constantinum általános iskolai tagintézmény-vezetője köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva a hagyományok ápolásának és a közösségépítésnek fontosságát. Kallós Zoltán idézetével zárta beszédét, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyarság megőrzése énekléssel és táncolással kezdődik.

Nagy József, a Móra Ferenc Általános Iskola nyugalmazott igazgatója összefoglalta a két intézmény között 2002-ben létrejött kapcsolatot, kiemelve annak sokoldalú jelentőségét. A gyümölcsöző együttműködés nemcsak az iskolai területen hatott, hanem gazdag kulturális és kirándulási lehetőségeket is nyújtott. A diákok és tanárok által megismerhetővé váltak a székely és az alföldi hagyományok. Az építész Kós Károly hitvallására emlékeztetett, miszerint az embernek mindig építeni, nem pedig rombolni kell.

Dr. Kapus Krisztán, a Constantinum egykori tanára és igazgatója Máté evangéliumából idézte a Magvető történetét, hogy rámutasson a kapcsolatok jelentőségére.

Mayer Tamásné, a fogadóintézmény egykori igazgatója felhívta a figyelmet a hagyományok és a kapcsolatok ápolásának fontosságára, amelyek mindig értéket képviselnek. Emlékeztetett a trianoni békeszerződés tragikus következményeire, ugyanakkor kiemelte az erdélyi magyarok és a kiskunfélegyháziak közötti testvériséget. Végül Isten áldását kérte a jelenlévőkre és az iskolák tanulóira.

Mrázné Rádi Mária nyugalmazott pedagógus az elszakított magyar társakról való megemlékezés fontosságát hangsúlyozta, mivel közös a nyelvünk, a történelmünk és jövőbe vetett hitünk.

Tifán Irén, a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója örömét fejezte ki, hogy a megszerzett tudás világosságot és megelégedést hozhat minden gyermek életébe, hiszen ők jelentik a jövőt. Köszönetet mondott, amiért iskolájuk küldöttsége újra meglátogathatta a kiskunfélegyháziakat és ezzel számos friss élményt szerezhetnek.

Mindák József, a Constantinum igazgatója Wass Albert erdélyi magyar író és költő szavaival hangsúlyozta a közös, életre szóló élmények ápolásának és a magyar gyökerek mélységének fontosságát. Rámutatott, hogy minden levélnek mélyen a földben gyökere van, ami élettel látja el. Bár az ősszel a levél lehull, minden tavasszal újraéled a gyökér jóvoltából. Ha azonban a gyökér elpusztul, a levél már sosem jön vissza és idővel a fa is elpusztul. A gyökérben rejlik az élet és azok az emberek vesznek el, akiknek nincsenek gyökereik.

Az ünnepség során Nagy József átvette Mindák Józseftől az iskola tiszteletbeli díszpedagógusi oklevelét, míg Mayer Tamásnénak és dr. Kapus Krisztiánnak az erdélyi delegáció ugyanilyen elismerő kitüntetést adományozott. Az iskolák vezetői kölcsönös tisztelettel gratuláltak egymás munkájához és emlékplakettel köszöntötték egymást. A hivatalos megnyitóbeszédek után zenés és táncos produkciók következtek az intézmények diákjainak és tanárainak előadásában.

V. B.
             
Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!