Program 2023. június 2. 16:00

Könyvbemutató – egy család becsületéért

Könyvbemutató – egy család becsületéért
Trianon százhárom éves évfordulójára emlékezve Domonkos László A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyvének bemutatójára várja az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtár június 8-án, csütörtökön 17 órakor, a Hattyúházba. A szerzővel Kollár László beszélget, az életrajzi kötet mellett sok szót ejtve a kor történelmi hatásairól és tanulságairól is.

Borítókép: Vira magazin

– Maga a könyv három évvel ezelőtt jelent meg, eredetileg akkor terveztük Abonyi Szilviával a félegyházi bemutatót, de azt a vírushelyzet keresztülhúzta. Ezt pótoljuk most. Héjjas Iván, az életrajzi mű főszereplője a monarchia hadseregében szolgáló hadnagyként majd századosként különleges feladatot lát el: az albán király kimenekítésében vesz részt. Itt szerez tapasztalatot gerilla-harcmodorból, de úttörő szerepet játszik a légi hadviselésben is. A háború végeztével leszerelik, de ő nem nyugszik bele a vesztes pozícióba, abba meg végképp nem, hogy az országot csonkolják. Mivel apja, Héjjas Mihály meghatározó kecskeméti gazda volt kiterjedt helvéciai birtokokkal és ismeretségi körrel, ezen keresztül kezdi megszervezni a Rongyos Gárdát. A tanácsköztársaság idején a vörös terror ellen léptek fel afféle betyáros igazságszolgáltatással: feljegyezték az akkor regnáló magyar hatalom bűnlajstromát, és ahogy módjuk volt, visszavágtak. Ezeket a kalandregénybe illő eseteket az akkori vörös újságírók kiforgatták, és valóságos rémtörténeteket írtak róla. Héjjas Iván végül 1945-ben emigrációba kényszerült, és Spanyolországban halt meg – foglalta össze az eseményeket Kollár László.



A személyes vonal mellett milyen fontosabb eseményeket és témákat érint a könyv, illetve ennek apropóján a beszélgetés?

– A kötet Héjjas Iván és családja becsületének visszaadására is szolgál amellett, hogy történelmünk tragikus fejezetének korrajza. A Kecskemét környéki események mellett kitér a Nyugat-Dunántúl történelmi fontosságú történéseire, több kiemelkedő személyiség sorsának alakulására is. Közben kibontakozik egy életút, amit átsző a magyarságért folytatott harc. A Rongyos Gárda nevének tisztázásával Domonkos László egy másik könyvben foglalkozik.


Domonkos László író

Milyen céllal kezdeményezte ezt a rendezvényt?

– 15 éve léptem be a helyi politikába, és kezdetektől kiemelt figyelmet fordítok a magyar történelem sorsfordító eseményeire, amelyek szerintem fontosak. Volt idő, amikor ezek szőnyeg alá voltak söpörve, aztán olyan is, amikor már nem tiltották a megemlékezést, de a hivatalos politika nem vett róla tudomást. Így kezdtük el Dinnyés Gyula vezetésével néhányan civilek a trianoni megemlékezéseket Félegyházán, a Nagyboldogasszony emlékműnél, és rendeztük meg mindaddig, amíg a nemzeti emlékezet napja keretében az önkormányzat lett a megemlékezés szervezője. Fontosnak tartom, hogy a II. világháborús harcokat megvívó generációnak – akik Trianon igazságtalansága ellen is harcoltak, és annak ellenére, hogy ők hivatalosan besorozott katonák voltak, komoly büntetéseket szenvedtek el – méltóképpen köszönetet mondjunk áldozataikért. Ezért kezdeményeztem, hogy legyen Félegyházán egy olyan kitüntetés, ami a hazafias tevékenységet ismeri el. Ezt a javaslatomat a képviselő-testület is támogatta. A Kiskunfélegyháza Város Hagyományőrző és Hazafias Tevékenységéért kitüntető díjat elsőként Csányi József és Gavenda Ferenc, a város utolsó II. világháborús honvédjei vehették át.



Domonkos László A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyve kereskedelmi forgalomban ugyan már nem kapható, de a városi könyvtárban három példányban kikölcsönözhető.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!