Helyi hírek 2023. június 10. 08:00

Petőfi Emlékérem kitüntető díjban részesült dr. Tóth Ákos

Petőfi Emlékérem kitüntető díjban részesült dr. Tóth Ákos
A Városalapítók hete ünnepségsorozat keretében tartotta meg ünnepi ülését a kiskunfélegyházi képviselő-testület május 21-én, délelőtt, a városháza dísztermében. Ez alkalommal adták át a 2023. évi városi elismeréseket és a Holló-díjakat is. Az eseményen Petőfi Emlékérem kitüntető díjban részesült dr. Tóth Ákos közgazdász, egyetemi docens, a város kulturális életében való önzetlen, aktív részvételéért, fáradhatatlan, alázatos munkájáért. Lapunk megkeresésére Ákos elmondta, hogy meglepte a díj, az elismerés. Jó érzés számára, hogy gondoltak rá és értékelték az elmúlt évei munkáját.

Borítókép: Fantoly Márton

– Úgy vélem, hogy a díjak korhoz is köthetőek. Most 47 éves leszek, ilyenkor már az ember mögött van 25-30 év, amit lehet értékelni. Ez a magas rangú díj meglepett. A Petőfi 200 éves jubileum kapcsán kaptam meg ezt a kitüntetést, ez nekem még pluszban egy utalás. Helyén kezelem és nagyon jól esett – fogalmazott Ákos. Hozzátette: kiskorától kezdve Petőfi tisztelete és szeretete nemcsak családon belül, hanem kiskunfélegyháziként városi szinten is jelen volt életében. Később, amikor már tárogatósként mutatta meg tudását, akkor például azzal tudott más lenni, mint a többi tárogatós, hogy ő „Petőfi-nótákat” játszott a hangszeren, ami még egyedibbé tette előadásmódját. Egy idő után már ezeket a dalokat szerették volna tőle hallani, kifejezetten ezt kérték.

Dr. Tóth Ákos Kiskunfélegyházán született, felsőfokú tanulmányait kivéve egész életében a városban élt, él. Kecskeméti egyetemi docensi munkaköre ellenére is a várost választotta lakhelyéül családjával együtt. Jelenleg a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának oktatási dékánhelyetteseként dolgozik. Civil foglalkozása mellett zenei tevékenysége is figyelemreméltó. Elmondása szerint nincs hivatalosan zenész a családban, de már a nagyapja is komolyan citerázott, gombosharmonikázott, édesapja autodidakta módon tanult meg gitározni, így állandóan jelen volt a zene, és a zene szeretete a családjában. Ő 8 évesen kezdett vele foglalkozni, első hangszere a klarinét volt, később szaxofonon és tárogatón is megtanult kiválóan játszani. A Kiskunfélegyházi Fúvószenekar, a későbbi Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar alapító tagja. 1991 és 1995 között az Ifjúsági Vegyeskar tagja volt. Mentora, a kórusalapító karnagy, Kapus Béla figyelt fel tehetségére és szólólehetőséget is adott neki. 1995-ben közös koncerten lépett fel Simándy Józseffel. A 2000-es években egy szoboravató alkalmából került kapcsolatba a tárogatóval, ott indult el közös útjuk ezzel a csodálatos hangszerrel. Tárogatószólistaként később fellépett az ország minden táján, ezek közül kiemelkedik ötévente a Tárogatós Világtalálkozó, ezeken szólistaként képviselte Kiskunfélegyházát és a Petőfi-kultuszt a költő megzenésített verseinek megszólaltatásával. 2020-ban önálló tárogató szólókoncertet adott a bécsi Collegium Hungaricumban, majd 2022 júliusában a bécsi magyar nagykövet felkérésére diplomáciai rendezvényen adott önálló estet.

Dr. Tóth Ákos számos alkalommal szerepelt a Hattyúkerti zenés esték, a főtéri Béke-Tér-Zene programsorozatban, városi Petőfiszobor-avató vagy évfordulós megemlékezéseken. Emellett további Petőfi-emlékhelyeken is képviseli városunkat önálló Petőfi-programmal. Aktívan részt vesz a Petőfi 200 eseményeiben, 2022-ben és 2023-ban is a Kiskun utcai futóverseny Petőfi Emlékfutamán többórás repertoárral köszöntötte a versenyzőket a Sarlós Boldogasszony Templom sétányán.

A jövőt illetően igyekszik az idejét úgy osztani, hogy élete minden területén jól tudjon működni, a saját elvárásai szerint, kellő odafigyeléssel. Egy CD gondolatával is eljátszott már, amelyen talán Petőfi-dalok szerepelnek majd, vagy orgona-tárogató játékot tartalmazva, igazán különleges darabokat mutatna meg.

Z. A.
              

Kövessen minket a Facebookon is!