Helyi hírek 2014. december 1. 11:30

Tudatos Tudós Tusa verseny

Képgaléria
Tudatos Tudós Tusa verseny
Csepelen a Jedlik Ányos Gimnáziumban rendezték meg azt a kétnapos komplex természettudományos ismereteket követelő csapatversenyt, amelyen most először vett részt a Móra Ferenc Gimnázium csapata Zajacz Lajos tanár úr vezetésével.











A résztvevőknek jártasságot kellett mutatniuk a kémia, a fizika, illetve a biológia terén, valamint informatikai tudást az elért eredmények bemutatására.

A csapatok a szombat délben kezdődő, egész délutános laborfoglalkozáson mérték össze tudásukat. Különböző feladatokat kellett megoldaniuk: vérkép-elemzés, szövettani vizsgálatok, rovarfelismerés, anyagvizsgálat és azonosítás, gázfejlődés mennyiségi mérése, Avogadro állandó meghatározása. Közben dokumentálni kellett a munkát és az eredményeket.

Este városismereti vetélkedőn kellett megküzdeni a vacsoráért. Budapest szívében, az Erzsébet térről indulva kellett felkeresni helyeket, épületeket, amelyben az internet használata is szerepet kapott, de matematikai feladat is színesítette a palettát. Végül mintegy 3 óra után sikerült eljutni a helyszínre, ahol finom pizzával vártak.

Másnap a bemutatók elkészítése után a prezentációk előadása következett. Ez is fontos része volt a munkának, hiszen a tudományos eredményeket el is kell „adni”, közérthető formában tálalni és bemutatni.

A lelkes csapat nagyon szépen helytállt a versenyen. A komplexitás illetve az iskolai életben szokatlan csapatmunka nem volt riasztó és idegen számukra. Mindegyik feladat megoldásában derekasan szerepeltek. A mezőny is széles volt, az ország minden részéről, Berettyóújfalutól Szombathelyig képviseltették magukat iskolák. Iskolánkat 4 fő képviselte: Ladányi Ágnes (11. E), Fekete János (12. A), Görög Nándor (12. B) és Tóth Norbert (11. E).

A csapat hatodik helyezést ért el, amelyhez gratulálunk.

R.F.

 

Kövessen minket a Facebookon is!