Helyi hírek 2023. június 12. 08:00

Áció, Káció, Akáció, Vakáció

Áció, Káció, Akáció, Vakáció
Néhány nap és kitör a nyári szünet, sok-sok gyermek örömére. Kicsik és nagyok egyaránt már a napokat számolják vissza a nyári szünet kezdetéig. De valóban így van ezzel a család minden tagja? A legtöbbször ambivalens érzések vannak a szülőkben a hosszú nyári szünet kapcsán. Valljuk be, egyrészt könnyebbség, hogy a mindennapos „Gyerünk, keljünk, igyekezzünk, kész-e a házid, hol van a tesi cuccod?” hajrájából és feszültségéből, szülőként kicsit mi magunk is lazíthatunk, fellélegezhetünk. A másik oldalon viszont most 2 és fél hónapra felborul az eddig (jól)működő rutin.

Hogyan is fog eltelni ez az időszak? Sokak együtt vannak a gyerekekkel, s azért merül fel ez a kérdés, mások pedig – a szülők nagy része – csak rövid időt tud távol maradni a munkahelyétől szabadságon, s ebben az esetben emiatt okoz nehézséget a nyár.

Nézzük azt az esetet, ha a szülő is otthon van a nyári időszakban. Bizony sokaknak jelent szorongást, feszültséget, hogy hogyan is lesz most. Mit is kezdhetünk otthon a gyerekekkel? Fontos tudni, hogy a közösen eltöltött időből a gyermekeink nagyon sokat kamatoznak, épülnek, tanulnak, töltődnek. Első és legfontosabb, hogy nem kell azt gondolnunk, hogy a nap 24 órájában szórakoztatnunk kell a gyerekünket. Egyáltalán nem. Lehet ez az együtt töltött idő, olyan igazán élet ízű. Kerti munkákkal, közös házimunkával, főzéssel, hancúrozással, bohóckodással. Igazán sok élményt lehet ezekből gyűjteni a nyár folyamán, s persze a kirándulások is számos felejthetetlen pillanatot rejtenek magukban. Nem kell itt hosszú repülőutakra, s távoli országokra gondolni. Természetesen életre szóló élmények tudnak lenni ezek. De egy remek kirándulás nem pénztárcafüggő. Össze lehet reggel pakolni egy piknikkosarat vagy hátizsákot finom ennivalókkal, és el lehet menni egy közeli erdőbe, tó vagy patakpartra sétálni, biciklitúrázni, madárlesre menni… a közelben (vagy akár a kertben) sátorozni, tábortüzet rakni, éjjel csillagokat nézni. Egy gyermek számára ezek mind-mind nagyszerű dolgok, feltöltődnek, kikapcsolódnak, szép emlékekként fogják őket őrizni.



Természetesen más a helyzet, ha a szülők idejének legnagyobb része munkával terhelt. Ebben az esetben is fontos (kiemelten fontos!) az egymásra szánt minőségi idő, akár a fent említettek közül a munkamentes napokon. Az óvodás korosztály számára szóba jön ilyenkor a nyári napközi, a nagyszülőnél töltött idő. (Kedves anyukák és apukák! Jól tudom, hogy sokszor a nagyiknál nem azok a szabályrendszerek működnek, mint otthon, de higgyék el, szüksége van erre unokának és nagyinak egyaránt. A nagyszülő-unoka kapcsolat olyan minőség, amiből nagyon sokat kapnak a gyerekek, s hálásak lehetünk, ha megadatik ez a gyerekeinknek.)

Kisiskolás kortól már szóba jönnek a táborok. Itt az első és legfontosabb, hogy a gyerekünk jól érezze magát, szívesen vegyen részt a kiválasztott táborban. Ne tanítani és fejleszteni akarjuk ebben az időben, neki is szüksége van a pihenésre, a „kilélegzésre”.

Ennél a korosztálynál gyakori az is, hogy a szülők kalákában felváltva vigyáznak a gyerekekre 1-1 hetet, néhány szülőtárssal összefogva. Ha a szülők bevállalják, a gyerekeknek jó móka az együtt töltött szünidő.

 


Egy szó, mint száz, a nyári szünidő heteinek, napjainak megszervezése feladat a szülők számára. Fontos, hogy ennek a teherérzetét ne tegyük rá a gyermekeinkre, ne rontsuk el ezzel a hőn áhított szabadságukat, a NYÁRI SZÜNETET. Kívánok inkább hozzá könnyedséget, lazaságot, kreativitást, és annak az emlékét, hogy gyermekkorunkban mi is mily nagy izgatottsággal vártuk a NYÁR CSODÁJÁT ÉS SZABADSÁGÁT.

F. Csikós Szilvia
mentálhigiénés szakember, Borostyán Ház

                      

Kövessen minket a Facebookon is!