Helyi hírek 2023. június 7. 13:00

Kiskőrös a komolyzenei élet fellegvára

Kiskőrös a komolyzenei élet fellegvára
Kiemelt arany minősítést kapott Kiskőrös Város Fúvószenekara.

Szinte elkényezteti a kiskőrösi és környékbeli komolyzene kedvelőket az a koncertkínálat, ami az utóbbi időben elérhető a városban. Helyi kötődésű, világhírű pályát befutott művészek látogattak vissza több alkalommal is szülővárosukba, hogy virtuóz játékukkal elkápráztassák a műértő közönséget.

Legutóbb június 3-án, a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ színházterme adott otthont egy fergeteges koncertnek, amelyet Kiskőrös Város Fúvószenekara megalakulásának 40. évfordulójának alkalmából szerveztek. S, hogy ne legyen tét nélküli az esemény, a produkció egyben minősítő koncert volt, a repertoárt Sipos Béla karnagy állította össze és ő is dirigálta a zenekart.

A jelenlévőket Domonyi László polgármester köszöntötte, aki beszédében büszkén elevenítette fel a kiskőrösi zeneiskolai oktatás elmúlt négy évtizede alatt tevékenykedő zenepedagógusok kiemelkedő eredményeit. Bár a zenei nevelés mintegy 100 éves múltra tekint vissza Kiskőrösön, 1982-ben Boldoczki Sándor művésztanár az Állami Zeneiskola keretében kezdte meg elsőként a rezes hangszeren tanuló diákokkal a zenekar megreformálását. Ettől az időszaktól számolva ünnepli Kiskőrös Város Fúvószenekara a 40 éves évfordulót. 

A jubileumi koncert zenei csemegéje volt, hogy a kiskőrösi zeneiskola egykori tehetséges növendékei, akik ma már világhírű művészek, vállalták a fellépést Kiskőrös Város Fúvószenekarának kísérete mellett. Olyan neves előadók szórakoztatták a közönséget, mint Csővári Csilla operaénekes, Boldoczki Gábor trombitaművész, Sztranyák Dávid basszusharsona-művész, Opauszki Gergely kürtművész és Kun Gábor kürtművész.

Megható pillanata volt az estnek, amikor Boldoczki Sándor tanár úr is színpadra lépett. Az ismert és elismert nyugdíjas zenepedagógus, aki rendkívül sok tehetséges tanítványt bocsátott a zenei pályára és sok gyermekkel szerettette meg a muzsikát, egy mű erejéig átvette a karmesteri pálcát, és mint egykor, ő vezényelte a csillogó szemű régi tanítványokat.

A városvezetés művészetek iránti érzékenységét is szimbolizálta, hogy Boldoczki tanár úr rábeszélésének engedve Domonyi László polgármester leporolta egykori hangszerét, és a fináléban a trombitaszekciót erősítve együtt játszott a fúvószenekar tagjaival. Fantasztikus órákat tölthettünk el együtt, rendkívüli örömzenélésnek lehettünk tanúi, a lelkes közönség felállva tapsolt, így köszönte meg az élményt.

Nem vitás, hogy Kiskőrös a zenei élet fellegvára. A helyi zeneiskola olyan biztos alapot nyújt a művészeti képzésben, ami akár a világot jelentő deszkákig röpítheti a tehetséges és szorgalmas diákokat és nem utolsó sorban kineveli a műkedvelő közönséget is.

Mint azt Sipos Béla karnagy elmondta, kimondhatatlanul örül, hogy Kiskőrösön rendkívül pozitív a városvezetés és a lakosság hozzáállása a zenei kultúrához, annak fejlesztéséhez. A zenekar pedig egy fantasztikus csapat, hatalmas támogatottsággal. Ilyen nincs minden városban hangsúlyozta a karmester, aki kiemelte, hogy Kiskőrös Város Fúvószenekara az elmúlt negyven évben értéket teremtett és minden fellépésen, így ezen is arra törekedtek, hogy a hallgatóság feltöltődve, boldogan menjen haza.  

A koncert közben a  minősítést végző zsűri tagjai dr. Csikota József kétszeres Artisjus-díjas, Hidas Frigyes-díjas karmester, Szabó Ferenc, Hidas Frigyes-díjas és Nívó-díjas karmester, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke, valamint Neumayer Károly, Liszt Ferenc-díjas és a Magyar Érdemred Lovagkeresztjével kitüntetett trombitaművész árgus szemekkel és fülekkel figyelték az összhangzást, a zenekari tagok előadásmódját, megjelenését és a repertoár nehézségi fokát.

Végül a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség (MAFUMASZ) és a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet-Európai Szövetségének szakmai bizottsága a maximális 100 pontszámmal C kategóriában „Kiemelt arany” minősítésre értékelte Kiskőrös Város Fúvószenekarának szakmai tudását, teljesítményét.

Szívből gratulálunk!



                     

Kövessen minket a Facebookon is!