Helyi hírek 2023. június 8. 17:00

Építsd fel a LEGO-nagykövettel!

Képgaléria
Építsd fel a LEGO-nagykövettel!
Visszatért szülővárosába, Kiskunfélegyházára Csányi Zoltán, a magyar LEGO-nagykövet. Az Építsd fel! YouTube-csatorna kreatív tartalomgyártója június 7-én izgalmas közönségtalálkozót tartott a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, ahol elmesélte rajongóinak, hogyan kezdődött a kapcsolata az apró kis műanyagelemekkel. A vendéget Zakar Anita újságíró, rádiós műsorvezető kérdezte. Az esemény végén az érdeklődők kérdezhettek, és közös fotók is készültek Zolival.

A LEGO cég, amit Ole Kirk Christiansen alapított Dániában 1932-ben, eredetileg fajátékokat gyártott. Az első kockák a 20. század közepén jelentek meg, de az igazi népszerűségre a 60-as években tettek szert, amikor a modern, műanyag kockák piacra kerültek. Az egyik legnagyszerűbb dolog a LEGO-ban az építőkockák sokoldalúsága és a kompatibilitásuk. Ez azt jelenti, hogy a régebbi és az újabb készletek kockái könnyedén összeilleszthetők, lehetővé téve az építés és a kreatív kombinációk széles skáláját. A készletek rendszerint építési útmutatóval érkeznek, amelyek lépésről lépésre segítenek az alkotásban. Azonban a cég arra is ösztönözi a játékosokat, hogy hagyják szabadon szárnyalni a fantáziájukat és saját terveket hozzanak létre. A LEGO világában számos témában kaphatóak készletek, beleértve a városokat, az űrutazást, a kalandokat, a filmeket... Emellett különleges elemeket, mint például kerékpárok, növények, állatok is találhatunk a LEGO-készletekben, amelyek tovább gazdagítják a játékélményt.

Csányi Zoltán évek óta Miamiban él feleségével. Gyerekkorában LEGO-zott, de egy idő után érdeklődés hiányában eladták a készleteket. 2019-ben újra rátalált az örömére. Mint elmondta, a felesége kedveli a Harry Potter tematikájú dolgokat, így vett neki egy készletet. Végül úgy alakult, hogy Zoli rakta össze, amit még megannyi szett követett. Eleinte saját pénzből vásárolta a játékokat, majd jelentkezett LEGO-nagykövetnek. Körülbelül fél év várakozás után jelzett vissza a cég, így már ingyen kapja az újdonságokat. Másik támogatója a magyarországi LEGO Store cégcsoport. Havi 2-3 alkalommal érkeznek csomagok, amelynek összeépítéséről Zoli videókat készít. Már mintegy 50 ezres követőtáborral rendelkezik, de szeretné elérni az álom 100 ezres kedvelést. Hangsúlyozta a hallgatóságnak, hogy abból a fajta tartalomgyártásból, amit ő képvisel, nem lehet megélni, ez csak egy komoly hobbi. Arra biztatta a fiatalokat, hogy tanuljanak, szerezzenek szakmát, de ha valami igazán érdekli őket, merüljenek el a témában.

Érdekességként elárulta, a legnagyobb szett, amit összerakott, egy több mint 10 ezer darabos Eiffel-torony volt, amely mintegy 20 óráig készült. Megtudtuk, a kedvencei a nagyobb darabszámú készletek, amik az úgynevezett 18 pluszos kategóriába tartoznak. Ez a szám a bonyolultságra és összetettségre utal. Nagyon érdekelte a közönséget, mi lesz a játékokkal, amiket összerak. Zoli elmagyarázta, számára az építés a lényeg és a lakásuk mérete nem teszi lehetővé, hogy az összeset kiállítva hagyja. A videós tartalom elkészülte után nagy gonddal szétszedi és visszateszi eredeti dobozába. Megtudtuk, az anime és a II. világháború témaköréből szívesen építene, de egyelőre erre még várnia kell, mert korlátozott a választék.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!