Helyi hírek 2023. június 9. 10:00

Környezetszépítő programot szervezett a Dózsa iskola

Képgaléria
Környezetszépítő programot szervezett a Dózsa iskola
5S környezetszépítő programot szervezett a Dózsa György Általános Iskola június 3-án, amihez bekapcsolódott a Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. és a Magyar AOTS társaság is. A diákokból, tanárokból és szülőkből álló csapat többek között a Dózsa György-szobor környékét és a dr. Magyari Béla parkot tisztította meg a hulladéktól, valamint virágokat is ültettek a szorgos kezű önkéntesek. Összesen 240-en vettek részt az eseményen.

A részletekről Ürmös Anikó, az FVNP munkatársa, Nagy Ágnes Kiskunfélegyháza főkertésze, Révész Gyula, a Magyar AOTS társaság elnöke és Gyenes Attila, az iskola igazgatója számolt be.

Ürmös Anikó elmondta, a fia a Dózsa iskolába jár, illetve maga is a városszépítésben segédkezik. Nagyon boldogan csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek célja a környezettudatos szemlélet megismertetése volt a gyerekekkel és a felnőttekkel. Kitért a megszépült városrészekben történt eseményekre: – Egyebek mellett a Dózsa György-szobor és a dr. Magyari Béla park környékére összpontosítottunk, ahol kigyomláltunk, mulccsal beszórtuk a virágok közötti részeket, levendulákat ültettünk, a burkolatot lesepregettük. Itt, a parkban található játszótéren az eszközök alatt lévő marosi homokot visszaegyengettük, szemetet szedtünk… Az öreg eperfák törzsét feltisztítottuk, amelynek köszönhetően szebben fognak nőni.

Ágnes kiegészítette a hallottakat azzal, hogy Anikó a városfenntartó kertészeti csoportjának vezetője, akinek munkájával mindig nagyon elégedett. Bízik abban, hogy a szombati program elindított valamit az emberek szemléletében és az összefogás eredményében még sokáig gyönyörködhetünk.

Révész Gyulától megtudtuk, az 5S rendszer egy olyan módszer és eszközkészlet, amelyet a hatékonyság és a munkaterület rendjének javítására fejlesztettek ki, Japánból ered. Eredetileg a leangyártás és a hatékonyság fokozása terén jelent meg, de mára már más területeken is alkalmazzák, például az irodai környezetben, a szolgáltató szektorban és néhány éve a Dózsa iskola is csatlakozott ehhez. Az 5S rendszer öt alapelvet tartalmaz, amelyek mindegyike a munkakörnyezet rendezettségére, tisztaságára és hatékonyságára fókuszál.
Az alapelvek japán kifejezésekkel kezdődnek, amelyek a következőket jelentik:

Seiri (selejtezés): A rendszeres selejtezés során a felesleges és nem szükséges tárgyakat, eszközöket és dokumentumokat eltávolítják a munkaterületről. Csak azokat az elemeket tartják meg, amelyek valóban szükségesek a munkavégzéshez.

Seiton (rendezés): Az elrendezés során minden maradék elemet rendszerezetten elhelyeznek a munkaterületen. Az eszközöket, anyagokat és dokumentumokat logikus és könnyen elérhető módon pakolják el.

Seiso (tisztítás): A tisztítás a munkaterület rendszeres karbantartását jelenti. Ez magában foglalja a takarítást, a por és szennyeződések eltávolítását, valamint az eszközök és gépek rendszeres tisztítását.

Seiketsu (standardizálás): Ez az elv a standardizált rendszerek és folyamatok bevezetését jelenti a munkaterületen. Az egységes eljárások és munkautasítások alapján mindenki ugyanazon módon végzi a feladatokat és megkönnyítik a rend fenntartását.

Shitsuke (fegyelem): Ez az elv az alapelvek folyamatos betartására összpontosít. A fegyelem segít fenntartani a rendet, a tisztaságot és a hatékonyságot a munkaterületen. Ezt általában tréningek, ellenőrzések és folyamatos ellenőrzések segítik.

Gyenes Attilától megtudtuk, 2016-ban csatlakoztak az 5S programhoz, amit az ipari termelésben évtizedek óta alkalmaznak. Véleménye szerint az iparban jellemző fegyelem és rendezettség kiemelt fontosságú az iskolai életben, de akár a lépései használhatók az életünk minden területén is. Reméli, a személyes példamutatásnak köszönhetően a környezetünk élhetőbb és fenntarthatóbb lesz a jövőben is.

Végezetül részletesen felsorolta azokat az iskolai és városrészeket, ahol a szépítő csapat aktívan tevékenykedett: – Nyolc helyszínen, nyolc csapattal folytak a karbantartási és felújítási munkálatok. A csoportok megjelölése és összetétele is követte a hagyományokat: színes sapkákkal megkülönböztetett kis közösségekben dolgoztak tanulók, szülők, nagyszülők, tanárok. Kezük munkája nyomán többek között megújult a távolugrógödör, a salakpálya, a gyülekezőtér, a hátsó udvar, a kerti tó környéke, a tornaszertár, ültettünk virágokat, sor került a korlátok- és a biciklitárolók festésére is. Ebben a tanévben szemléletformáló céllal külső helyszíneket is érintettünk, mint a kondipark, a Dózsa utcai játszótér és a Dózsa-szobor környéke.  

V. B.
           
Fotó: Nagy Ágnes 
                  

Kövessen minket a Facebookon is!