Helyi hírek 2023. június 10. 10:00

Bemutatták a Héjjas-nyárfa árnyékában című könyvet

Képgaléria
Bemutatták a Héjjas-nyárfa árnyékában című könyvet
Domonkos László a Héjjas-nyárfa árnyékában című könyvét június 8-án mutatták be a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A Kollár László által vezetett beszélgetésen a szerző elmondta a könyv születésének történetét, amelyből szépen lassan kibontakozott Héjjas Iván, a Kecskeméten született katona, a Rongyos Gárda megosztó vezetőjének élete. A történelmi események ismertetésével tisztább képet kaphattak a hallgatók a 20. századi időkről, eseményekről.

A könyv célja az évtizedek óta terjedő hamis információk és mítoszok eloszlatása, amelyek politikai és ideológiai feltételezések alapjai. Domonkos László elkötelezett szándéka az volt, hogy az igazság kiderüljön az 1900-as években átélt borzalmakról. A könyv forrásául a korabeli iratok és feljegyzések szolgáltak, amelyek közül kétségkívül a legértékesebb Héjjas Iván testvére, dr. Héjjas Jenő írása volt. A kötet átfogó képet ad a Rongyos Gárda vezetőjének gyerekkoráról, katonai szolgálatáról és nem utolsó sorban politikai szerepvállalásáról. A könyvben megtalálhatók az első és második nyugat-magyarországi felkelések, valamint a kárpátaljai bevetés leírásai is. Héjjas Iván politikai szerepe az Ébredő Magyarok Egyesületében és a Fajvédők Országos Egyesületében is felvillan. Bár Domonkos László elismeri, hogy nem elfogulatlan Héjjas Ivánnal szemben, igyekezett objektíven megírni a történetet.

A szerző elmondta, hogy már évek óta szerette volna Kiskunfélegyháza közönségének is bemutatni írását, de a járványhelyzet ennek gátat szabott. Amennyiben valaki el szeretné olvasni a könyvet, a könyvtár állományából kikölcsönözhető.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton   
           

Kövessen minket a Facebookon is!