Helyi hírek 2023. június 10. 12:00

Gyermekversek szabadon a Constantinumban

Képgaléria
Gyermekversek szabadon a Constantinumban
Kiss Ottó, a József Attila-díjas író és költő izgalmas gyerekverseinek világába kalauzolta a negyedik osztályos diákokat a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium Jókai utcai épületében. A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár június 9-i rendezvényéhez bekapcsolódott a Móra Ferenc Művelődési Központ Petőfi Klubja is. A gyerekeknek lehetőségük nyílt megnézni Kiss Ottó Gyerekversek szabadon című műsorát.

Kiss Ottó mesefilmekkel és verseskötetéből felolvasva színesítette a különleges magyarórát. Elmesélte a résztvevőknek, hogy a kötött verseknek ríme és ritmusa van, továbbá versszakokra vannak bontva. Azonban, a szabad versekben ezek a formai elemek nem kötelezőek. Ottó elmondta, a szabad vers stílusa Svédországból ered, amikor a 70-es években magyarra fordítottak egy svéd antológiát, amelyben ezeket az elemeket alkalmazták. A történetek mozaikjaiból bontakozik ki a cselekmény és minden esetben az elbeszélések egyes szám első személyében történnek.

Az előadás végén érdekességképpen Kiss Ottó megmutatta a külföldi nyelven megjelent könyveit is, ezzel azt szerette volna bemutatni, hogy nemcsak a magyar írások fordíthatók más nyelvekre, hanem a magyar szerzők műveit is megismerhetik a külföldiek.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                 

Kövessen minket a Facebookon is!