Mezőgazdaság 2023. június 14. 08:00

Erősítette duális képzését júniustól a Mezgé

Erősítette duális képzését júniustól a Mezgé
Erősítette duális képzését gyakorlati oktatás kihelyezésével június 1-jétől a Déli ASZC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium, tanüzemekkel csatlakozva az ágazati képzőközponthoz – tudtuk meg Rózsa Pál igazgatótól.

Hozzátette: a pék, pék-cukrász, sütő-cukrász technikus képzéseknél jelenleg is teljes egészében kint van a gyakorlat a duális partnernél, viszont a mezőgazdasági szakmákban nem kivitelezhető egy duális partnerrel megszervezni a gyakorlatot, miután annyira összetett szakmáról van szó. Itt a növénytermesztés, kertészet, állattenyésztés is hozzátartozik, ami általában a gazdálkodóknak ilyen komplexen nem áll rendelkezésre. Ezért adtak rá lehetőséget, hogy ágazati képzőközpontokat alakítsanak ki.

Az agrárágazatban lehetőség volt a termelő tevékenységet folytató tangazdaságok, tanüzemek kapcsolódása is az ágazati képzőközpontba, így duális partnerként csatlakozott a gazda szakmához a Kiskun Farm Kft., a lovászképzéshez a Fekete Lovastanya, a hentesképzéshez pedig a Marton Húsüzem. Az igazgatótól megtudtuk, hogy a szervezés szerint a tanulók saját tangazdaságban vannak, heti váltásban pedig külső gyakorló helyen. Így a külső gyakorlóhelyeken is részt vesznek a munkában, a termelőüzemben folyó napi feladatokban. Jelen esetben a diákkal munkaszerződést köt az ágazati képzőközpont, ami egy magasabb összegű ösztönző juttatást, munkabért jelent nekik. Nem ritka, hogy a szakma megszerzése után a duális partner számít az egykori diák munkájára vállalatánál, ami mindkét fél számára előnyös lehet.  

Z. A.
          

Kövessen minket a Facebookon is!