Helyi hírek 2023. június 18. 11:00

Életre kelt a múzeum

Képgaléria
Életre kelt a múzeum
Szélesre tárta kapuit június 17-én a Kiskun Múzeum. A Múzeumok Éjszakáján szabadtéri játékokkal, interaktív tárlatfelfedező feladatokkal és színpadi koncertekkel várták a látogatókat.

A Múzeumok Éjszakája Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombatján nyújt számos játékos, könnyed, ugyanakkor tudományos szórakozást a látogatóknak. A rendhagyó programhoz 2008-ban csatlakozott a Kiskun Múzeum. A városban június 17-én, szombaton 16 és 24 óra között kínáltak programokat a félegyháziaknak és a környező településekről érkezőknek.

Már a 16 órai nyitást követően rengeteg család látogatott el a programra. A malomudvarban fából készült népi, ügyességi és szórakoztató játékok fogadták a család apraját, a nagyobbakat hajfonoda, fotósarok és a Holló László Képzőművész Kör jóvoltából kézműveskedés várta. A múzeum munkatársaitól székely meséket is hallhattak a kicsik és nagyok. Sokan teljesítették a Natura Hungarica Alapítvány „Mesél a környék” rejtvényét. A kitöltéshez a város és a környező települések, így például Bugac, Fülöpjakab, Gátér, Kunszállás, Pálmonostora és Petőfiszállás helyi értékeit, nevezetességeit kellett felfedezni az udvaron felállított standoknál. Kiskunfélegyháza kincseit egy időszaki értéktár tablókiállítás ismertette meg a város lakóival.

A résztvevők ingyenesen járhatták végig a múzeum kiállításait, és a családok együtt játszhattak a „Petőfi itt járt” feladattal. Az egyes tárlatokat végig látogatva Petőfi egy-egy verséhez kapcsolódó kérdésekre kellett helyes választ adni, így például Gerencsér László kovácsmester, népi iparművész időszaki kiállításán a Helyiség kalapácsa kapcsán kérdezték a játékosokat a múzeum munkatársai. Szintén érdekes feladatokkal várták a látogatókat a dr. Magyari Béla kiképzett űrhajós emlékkiállításán, a természettudományi és a fegyvertanulmánytárban, valamint a régészeti kiállításon és a Kiskunság vallási életét bemutató tárlaton. A malomudvarban a Pajkos-Szabó-féle kiskunfélegyházi szélmalmot és egy Árpád-kori veremházat is megtekinthettek a látogatók, de számos látványos érdekességet kínált a szabadtéri kovácsműhely és a néprajzi szabadtéri kiállítás is. A börtönépületben Varga Zoltán magángyűjtő Hadak útján… című katonatörténeti kiállítása és a híradástechnikai látványtár fogadta a kíváncsiskodókat.

A szabadtéri színpad programjait 19 órakor Ónodi András Máté tekerőlantműsora nyitotta, majd a Borvirág Táncegyüttes lépett a közönség elé. Ezt követően a Remedy együttes zenélt, majd a program zárásaként a Széljáró Balladás adott koncertet.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton 
            

Kövessen minket a Facebookon is!