Helyi hírek 2014. december 29. 07:30

70 éve hunyt el Móra László író, költő, Móra István fia

70 éve hunyt el Móra László író, költő, Móra István fia
Móra László (1890. október 20. – 1944. december 29.) író, költő verseket és ifjúsági műveket írt. Művei: Álmok szekerén (versek), Sír egy ország (versek), Így jó (versek), Három borsó, három korsó és egyéb mesék, XX. század (versek), Szobor az utcasarkon (regény), Nyolcévesek szövetsége (regény).

Az 1890­-ben született Móra László is apja kettős hivatását követte: az irodalom és a tanítás lett a kenyere. Első kötete 1925-­ben jelent meg Álmok szekerén címmel, s ettől kezdve haláláig rendszeresen jelentkezett versköteteivel. Pályája ötvennégy esztendős korában váratlanul ért véget, és ennek a tragédiának a részleteiről nem sokat tudhat az irodalomszerető nagyközönség.



Móra László a pápai tanítóképzőben szerzett oklevelet, és 1910-­től a fővárosban tanított. Az első világháborúban frontszolgálatra hívták, Piave mellett fogságba esett, és csak két év után, 1920-­ban térhetett haza. Ifjúsági és gyermeklapok munkatársa volt, s mellette 1929-től iskolaigazgató. Nemcsak költeményeket, hanem meséket, tankönyveket is írt, szerkesztett; élete végéig dolgozott.

Halálának okáról a lexikonokban, monográfiákban nem sok adatot találhatunk. Az 1929-­ben megjelent XX. század című verskötetét 1945­-ben az ideiglenes nemzeti kormány 530-­as számú rendeletében a „fasiszta szellemű és szovjetellenes sajtótermékek" listájára vette, ezért fellelhető példányait megsemmisítették. A rendelet alapos végrehajtása következtében máig nehéz ehhez a kötethez hozzájutni.

Móra László 70 évvel ezelőtt, 1944 decemberében, máig tisztázatlan körülmények között, tragikusan lelte halálát feleségével, Vadas Gizellával együtt.

 

Kövessen minket a Facebookon is!