Helyi hírek 2023. június 23. 14:00

Tekerőlantos muzsikával nyitott a Hattyúkerti zenés esték sorozat

Képgaléria
Tekerőlantos muzsikával nyitott a Hattyúkerti zenés esték sorozat
Elindult az idei Hattyúkerti zenés esték sorozat a könyvtár udvarában. Első alkalommal, június 22-én Vas László és tehetséges tanítványa, Ónodi András Máté tekerőlantosok léptek színpadra.

Közös tekerőlant-koncertet adott Vas László, Félegyháza művészi világának egyik meghatározó alakja, a Kiskun Múzeum igazgatóhelyettese és fiatal mentoráltja, Ónodi András Máté, aki nemrégiben egy Csongrádon megrendezett országos versenyen kiemelt arany minősítést nyert szólóhangszer kategóriában. A két művész előadásában Rózsa Sándor korát idéző betyárdalok, katonaénekek, népdalok és népi énekek is felcsendültek. Az est különleges vendégelőadójaként a tiszaalpári Repáruk Dezső tekerőkészítő is részt vett a programon, így a közönség több érdekességet is hallhatott a hangszerről és annak készítéséről. Többek között az is kiderült, hogy a tekerőlant vonós hangszer, amelynek húrjait egy begyantázott fakorongot forgatva hozza rezgésbe a zenész. Eközben másik kezével a billentyűket benyomva játssza a dallamot. A gyümölcsfából készült hangszer jellegzetes hangzását a kísérőhúrok és a reccsentő hangok adják.

A Hattyúkerti zenés esték folytatásaként, június 29-én, csütörtökön, 18 órakor az Ében Klarinétegyüttes és barátaik várják a zeneszerető közönséget a Petőfi Sándor Városi Könyvtár udvarán.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
          

Kövessen minket a Facebookon is!