Helyi hírek 2023. június 27. 10:00

Boczonádi Szabó Józsefre emlékeztek a Felsőtemetőben

Képgaléria
Boczonádi Szabó Józsefre emlékeztek a Felsőtemetőben
Boczonádi Szabó József tábornok halálának 130. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést június 26-án, a kiskunfélegyházi Felsőtemetőben. A Boczonádi síremléknél köszöntőt mondott Hideg István nyugalmazott őrnagy, valamint Juhász István Pilinszky-díjas tanár, Kiskunfélegyháza díszpolgára. Az eseményen díszvendégként részt vett Horn András ükunoka, Boczonádi Szabó József egyetlen élő leszármazottja. A köszöntések után a jelenlévők elhelyezték tiszteletük jeléül a megemlékezés koszorúit.

Juhász István Erkel Ferenc operájából, Bánk bán nagy áriájának részletével kezdte beszédét:

– „Hazám, hazám, te mindenem!
Tudom, hogy életem neked köszönhetem.
Arany mezők, ezüst folyók,
Hős vértől ázottak, könnytől áradók.”

Egressy Béni, az opera szövegírója ezekben a szívszorító sorokban a magyar föld, hazánk históriai geográfiáját írta le. Ezektől a magyar szavaktól megfájdul a magyar ember szíve. Mégis úgy érezzük, jó magyarnak lenni. Ennyi emberséget és bánatot azért kaptunk a sorstól, hogy sose feledjük, nincs veszve az a nemzet, amelyikben van hit és erő az élethez. Amelyik vállalja a küzdelmet a szabadságért, a hitéért, a kultúrájáért. A hatalmas világ erőkkel szemben is, amelyek a 21. században próbálja a történelem trendjét megírni. A mi történelmi tragédiánk a Napnál is világosabb, fényesebb igazságunk sosem volt elég a szabadság rendjének megteremtéséhez. Árpád-házi királyaink három évszázada után miközben erőn felül védtük a keresztény hitet, kultúrát és civilizációt, birodalmak igáit nyögtük. De amikor betelt a pohár, kicsordult a keserűség fájdalma, megmutattuk a világnak, hogy mire képes a magyar nemzet, micsoda áldozatokra képes a szabadságért. Hősiességében és szent hevületében az 1848-1849-es szabadságharc máig elkápráztat bennünket. A Kárpátokról le az Al-Dunáig harcoltunk hat ellenséggel szemben egyedül.

Ennek a szabadságharcnak volt hős katonája Boczonádi Szabó József, városunk és a magyar haza, a magyarság örök büszkesége, akinek síremléke köré gyűltünk emlékezni és erőt meríteni. Egy híján kétszáz éve született Kiskunfélegyházán a hős katona és százharminc éve fogadta be testét ez a sír, a szent magyar haza áldott darabja… Boczonádi Szabó József példás hősi élete része annak a szellemi hazának, ahol a világban szétszóródott magyarság otthonra talál, hőseit dicsőíti tetteiben. Torontotól, Fokföldig. Amikor hőseinkre emlékezünk, arról teszünk tanúbizonyságot, hogy van bennünk hit és erő keresztény nemzetkénti megmaradásunkhoz, örökségünk megőrzéséhez – zárta fennkölt gondolatait városunk díszpolgára.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                        

Kövessen minket a Facebookon is!