Helyi hírek 2023. június 29. 08:00

Nyáron is biztonságban az internet világában, hiszen a kiberbűnözők nem nyaralnak

Nyáron is biztonságban az internet világában, hiszen a kiberbűnözők nem nyaralnak
Beköszöntött a nyár, ezzel együtt a meleg idő, nyaralások, kirándulások, fesztiválok ideje. Ebben az időszakban is érdemes különös figyelemmel használni az internetet, hiszen a kiberbűnözők csak arra várnak, hogy mikor vagyunk figyelmetlenek, így károsítva meg minket.

Fesztiválok, nyaralások során sokan veszítik el mobiltelefonjaikat, pénztárcáikat. Ajánlatos a telefonkészülékeken telefonkereső funkciókat bekapcsolni; androidos készülékek esetében a Google-fiókban, IOS esetében az iCloudban található ez a beállítás. Így az eltűnt készülékek követhetőek, továbbá távolról adatokat is lehetséges törölni a készülékről. Az adatok megőrzése érdekében mindig csináljunk biztonsági mentéseket egy biztonságos helyre. Nyaralás során lehetőleg ne a legértékesebb, legtöbb adatot tartalmazó laptopot, tabletet, telefonkészüléket vigyük magunkkal.

A bankkártyák védelme érdekében javasoljuk, hogy állítsanak be napi limiteket, amelyeket az internetbankos fiókban lehet megtenni, így egy elvesztett bankkártya esetében nem lehetséges a teljes összeg leemelése, „csak” az adott összeghatárig tudják csökkenteni a bankszámlánk.

Egyre divatosabb, hogy interneten foglaljuk le a szállásunkat a nyaraláshoz, interneten vásároljuk meg a belépőjegyeket különböző programokra, fesztiválokra. Minden esetben legyünk körültekintőek, hogy megbízható szolgáltató weboldalát használjuk-e. A szálláshirdetésekre is fektessünk figyelmet. Ha egy hirdetésben túl olcsó az adott szálláshely, gyanakodjunk! Mindig ellenőrizzük az adott oldalon a szállásadónál megtalálható értékelést. A foglalást mindig a korábban már bevált platformon intézzük, kerüljük a nem megbízható weboldalak látogatását.

Lehetőleg ne használjunk nyilvános wifi hálózatot, ha mégis ez történne, ügyeljünk rá, hogy ilyenkor ne jelentkezzünk be online fiókjainkba! Ebben az esetben ugyanis veszélyben vannak jelszavaink, egy hozzáértő személy könnyedén megszerzi azokat.

Nyáron is aktuális az internetes vásárlásokkal kapcsolatosan különösen körültekintőnek lenni. Ha csak lehet, személyes átvétellel vásároljunk terméket. Mindig ellenőrizzük a hirdető személy profilját, az adott közösségi oldalon! Akinél egy-egy kép, néhány ismerős található, és csak néhány hónapja regisztrált a közösségi oldalra, az már önmagában gyanúra ad okot. Ha tőlünk vásárolnak terméket életszerűtlen, hogy nekünk, mint eladónak kell megadni a bankkártyánkon szereplő adatokat! Bankkártya adatainkat csak megbízható, már korábban használt oldalakon adjuk meg. Ha egy terméket gyanúsan olcsón hirdetnek, legyünk gyanakvóak!

Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság
                    

Kövessen minket a Facebookon is!