Helyi hírek 2023. július 1. 06:00

Helló nyár, helló július!

Helló nyár, helló július!
Annyi mindent tudnék írni, de tudom, a legmelegebb, széna, aratás, áldás és Szent Jakab hava vagy, rengeteg ünneppel, fontos nappal és tennivalóval, mindezekre 31x24 órával, úgyhogy minden perced foglalt. Régebben aratóünnep, falunap, búcsú megrendezése volt a sok munka mellett a kikapcsolódás, mai napság meg fesztivál rogyásig, sőt, kifulladásig.

Borítókép: csodalatosbalaton.hu

Lehet táncolni, mozizni szabadtéren, mindenfélét venni a vásárokon, és utazni drágán és drágábban, külföldön meg még kijjebb, és persze itthon is. Vannak, akik direkt mostanra időzítik a Santiago de Compostela zarándokutat, aminek van magyarországi formulája is, Szent Jakab nevét viselve. Zsámbék az egyik állomáshelye, ott és még jó pár helyen jártunk már, ezt csak úgy megjegyzem, hogy nagyon érdemes.  

Elhozod a nyaralást minden nyűgével és örömével, a lédús, szomjat oltó gyümölcsöket, zöldségeket, akinek van kis vagy nagyobb hétvégi háza, szívesen bográcsozik, grillez kint a kertben a családdal, barátokkal. Még a nyársról a parázsba esett szalonna íze is fenséges tud lenni!

Azt sem tudjuk, hova kapkodjuk a fejünket, hogy tervezzünk, és főleg miből, na de félre az aggályokkal, csak a szépre-jóra gondoljunk előre. Ne a szúnyogokra, hanem a víz enyhet adó hullámaira. Ne a tavalyi kicsit már szűk fürdőruhára, hanem a nap simogató-barnító sugaraira. Ne a lángos árára, hanem vegyük elő nagyanyáink szakácskönyvét, és essünk neki zöldhajnalban a sütésnek-főzésnek.

Vannak dologtiltó napjaid, és a régi naptárak figyelmeztették az embereket, hogy ne egyenek túl fűszeres-forró ételeket, és kerüljék az édes lekvárokat.  Sárgabarackos pitét viszont feltétlen süssünk, mert finom, és a hideg gyümölcsleves után jöhet a töltött karalábé.

Képzeld, a nemzetközi kaviár nap és a balatoni halak napja is rád esik.
Nem kell mindig kaviár! – így szólt egy népszerű sorozat címe, és alig vártam, hogy megkóstolhassam ezt az ínyencséget. Hagyjuk, nem te tehetsz róla, hogy balul sült el, különben is, nagyon régen volt. Fátylat, sőt, napernyőt rá.  

Komoly eseményekkel indítasz: Semmelweis-nap a magyar egészségügy dolgozóinak, és a köztisztviselőkről se feledkezel el. Aztán szakítasz időt a vasutasokra, polgárőrökre, rendszergazdákra, az emojikra, a sportújságírókra, a bíróságokra, a kéményseprőkre, és feltekintesz velünk együtt a Holdra, hisz Armstrong és Aldrin is a te hónapodban lépett a Holdra. Nem is tudom, hogy bírod, hogy bírjuk energiával? Persze, hozol sok nevetést, bulit, vidámságot, pont te ne hoznál, amikor mindenki annyira várta már, hogy szabadságra, vakációra menjen? Lesz tehát éjszaki cirkusz, olyan igazi, és a strandok is biztos teltházasok lesznek egy éjnek évadján, fixen nem fog leégni senki bőre.
Az ölelés és a csók is világszínvonalon ünnepel, sőt, a csokoládé is, sok ember örömére.

A családok névnapoznak, a születésnapi tortán lobognak a gyertyák, az Anna-bálon palotást járnak elegánsan a máskor lyukas farmerben feszítő ifjak, Magdolna napján a kislányok hajából egy picit levágnak, hogy jobban nőjön.

Fontos figyelni az időjárásra is, nehogy már akkor zuhogjon az eső, amikor a jól megérdemelt egy hetet a víz partján akar tölteni a család. Ha mégis, tegyünk úgy, mintha direkt így akartuk volna.

Köszönjük, július, hogy eljöttél, itt vagy, vigyázunk magunkra és másokra, és kihasználjuk napsugaras-verőfényes heteidet.

Szeretettel ölellek!  

Salánki Anikó
                

Kövessen minket a Facebookon is!