Helyi hírek 2023. július 6. 08:00

Jan Van der Roost újra Kiskunfélegyházán

Képgaléria
Jan Van der Roost újra Kiskunfélegyházán
Nagyszabású nyárköszöntő hangversenynek adott otthont a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum sportcsarnoka július 5-én, szerdán este.

A megjelenteket az est háziasszonya, Vargáné Rácz Judit köszöntötte, aki elmondta, hogy több szempontból is különleges az este. A szokottnál későbbi időpontban zajlik a nyárköszöntő hangverseny, ami köszönhető annak, hogy újra városunkban köszönthetjük a sokunk által már ismert belga zeneszerzőt és karnagyot, Jan Van der Roost-ot. A mester a hétvégén Debrecenben, a Nemzetközi Fúvószenekari Verseny zsűrijének elnöke lesz, de sikerült megszervezni, hogy sok-sok év után újra együtt dolgozzon a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekarral.

Kis-Fekete Vilmos a Kiskunfélegyházi Fúvószenekari Egyesület elnöke köszöntő beszédében elmondta, hogy egy olyan kétrészes koncertnek lehetnek ma fültanúi a megjelentek, ami egyértelműen ritkaságszámba megy. Az elnöktől megtudtuk, hogy Jan Van der Roost-ot, ahogyan több más nagy zeneszerzőt is megihlette a magyar zene és Puszta címmel 1987-ben komponált egy művet, ami a mai koncerten is felcsendül. A mű megszületett úgy, hogy a szerző akkor még nem járt Magyarországon. Sok évvel később, 1998-ban történt csak meg ez, amikor Jankovszki Ferenc alapító karnagy elvitte őt a Bugaci Pusztába, ahol körülnézett a mester és azt mondta:

– Valami ilyesmire gondoltam!

– Akkor, 1998-ban elindult valami – folytatta Kis-Fekete Vilmos – egy nagyon szép kapcsolat, ami később barátsággá alakult. 2000-ben az akkori polgármester, Ficsór József és Jankovszki Ferenc felkérésére Jan Van der Roost megkomponálta azt a nagyzenekari művet, amit azóta Magyar Szimfóniaként a világon mindenütt eljátszottak és sok ország ismert meg. A hazai ősbemutatója 2001. március 31-én volt Kiskunfélegyházán. Azért barátság ez a kapcsolat, mert 2007-ben a mester meghívást kapott a Nemzetközi Fúvószenei Szövetség Kelet-Európai régiójának, Szegeden megtartott szimpóziumára, hogy mint vendégkarmester lépjen fel egy saját darabbal. Akkor azt mondta, hogy csak akkor lép fel, ha a kiskunfélegyházi zenekart viheti magával.

– Ma este a két barát újra koncertezik: a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar és Jan Van der Roost karmester, zeneszerző. Holnap Budapestre is elvisszük ezt a műsort, barátokként, és remélhetőleg ott is ilyen szép számmal lesznek kíváncsiak ennek a barátságnak a gyümölcsöző hangjaira – fogalmazott Kis-Fekete Vilmos.

A hangverseny két részből állt. Az első részben Tóth László karnagy vezényelte a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekart, amit a második részben a belga mester, Jan Van der Roost vett át. A repertoár sokszínű és gondosan válogatott volt, páratlan zenei élményt nyújtva a megjelenteknek. Az este egyértelmű csúcspontja Jan Van der Roost: Puszta című műve volt, amit szűnni nem akaró tapssal jutalmazott a közönség.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!