Sport 2023. július 8. 10:00

A tanévvel együtt a Diákolimpia® szezon is véget ért

A tanévvel együtt a Diákolimpia® szezon is véget ért
Az ország összes iskolája érintett volt a legtöbb diákot megmozgató hazai tanulmányi versenyben, a Diákolimpiában, amely mintegy 250 ezer nevezőszámmal zárult le.

A teljes tanéven átívelő versenysorozatot már 37 éve rendezi meg a Magyar Diáksport Szövetség. Idén összesen 57 sportágban, ebből 12 közvetlenül az MDSZ szervezésében zajlott, további 45 sportágat pedig a sportági szövetségek rendeztek meg. A teljes szezon tekintetében a hat korcsoportban 249.351-nél állt meg a nevezések száma, a résztvevő diákok száma pedig 125.688 volt, tehát egy diákot átlagosan két sportágban vagy versenyszámban neveztek be. Legaktívabb vármegyéknek ennek tekintetében Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye (21.801 nevezés), Pest vármegye (17.594 nevezés) és Budapest (16.198 nevezés) bizonyultak. Sportági viszonylatban idén is az atlétika versenyszámai voltak a legnépszerűbbek, amelyekre 94.491 nevezés érkezett. Labdarúgásban 29.005, kézilabdában pedig 15.137 volt a résztvevői szám. Ha a csapat és egyéni nevezői számokat nézzük, akkor 20.986 csapatnevezés érkezett be összesen 180.841 fővel, egyéni pedig összesen 68.511. Az MDSZ az általa szervezett 27 országos döntőn összesen 1419 arany-, 1419 ezüst- és 1490 bronzérmet osztott ki.    

A Diákolimpia® teljes szezonja alatt a körzeti versenyektől az országos döntőkig bezárólag összesen 3 ezer sportesemény zajlott. Az események csodás hangulatáról számos fotóbeszámoló tanúskodik, amelyek elérhetők a 
Diákolimpia Facebook-oldalán. A versenysorozatra tulajdonképpen a teljes országból, így szinte minden alap- és középfokú oktatási intézményből érkeztek nevezések. A körzeti versenyek a Nemzeti Tehetség Program támogatásának köszönhetően valósulhattak meg. A Diákolimpia® fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ a köznevelésért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A Diákolimpia® országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők.

Az idei verseny résztvevő diákjainak és pedagógusainak jó pihenést, feltöltődést kívánunk a nyárra, szeptembertől pedig várunk minden sportolót vissza a pályákra, uszodákba, csarnokokba!

Magyar Diáksport Szövetség

                          

Kövessen minket a Facebookon is!