Program 2023. július 18. 08:00

Móra Ferenc Emléknap Kiskunfélegyházán

Móra Ferenc Emléknap Kiskunfélegyházán
Móra Ferenc 1879. július 19-én született Kiskunfélegyházán. Az itt töltött gyermekkor emlékei teremtették meg írói munkásságának érzelmi alapjait, végigkísérték egész életét. Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Móra Ferenc Művelődési Központ idén is megrendezi a hagyományos Móra Ferenc emléknapot.

A Félegyházi Hírlap 1895. július 14-i számában jelent meg először a neve nyomtatásban. Móra Ferenc ekkor a gimnázium fölsős diákja, az iskolai ünnepélyek szónoka és szavalója, hamarosan pedig Félegyháza „kedvelt ifjú poétája” volt. Bár korán elkerült innen, szülővárosáról mindig nagy szeretettel írt és beszélt.

„Más írónak is van születési helye, más író is szereti szülővárosát, de nekem Félegyháza több mint emlék. Engem Félegyháza tett íróvá – amit le sem szeretnék tagadni –, a magyar nyelvem is Félegyháza adta, józan világnézetemet is Félegyháza adta, és azon kívül minden benne van Félegyházában, ami nekem kedves: A Daru utca, gyermekkorom. Nekem Félegyháza jelenti apámat, az ő derűjét és az anyám simogató kezét, jelenti azt a hűséget, amely elkísér a sírig: mindent jelent nekem…" 

Program:

16 óra – Felolvasás Móra-írásokból (Móra Ferenc Emlékház)

17.15  – Megemlékezés Móra Márton síremlékénél. Beszédet mond Kapus Béláné, a Móra Társaság tiszteletbeli elnöke (Alsótemető)

18 óra – Koszorúzás a Móra Ferenc-mellszobornál (Móra Ferenc Művelődési Központ)
                 

Kövessen minket a Facebookon is!