Kultúra 2023. július 11. 08:00

Sikeresen zárult az I. Kiskunfélegyházi Kürtös Napok

Sikeresen zárult az I. Kiskunfélegyházi Kürtös Napok
Tíz településről 18 fiatal kürtös érkezett június végén a városba, hogy zenei tudását elmélyítse. A fiatal tehetségeket Félegyházáról elszármazott neves kürtösök és a szegedi egyetem kürtművésze oktatta. A régióban egyedülálló program során nemcsak a művészeti iskola, hanem a város is megtelt a rézfúvósok hangjával.



Június 25. és 28. között rendezték meg városunkban az I. Kiskunfélegyházi Kürtös Napokat. A többnapos szakmai kurzus megálmodója dr. habil Kecskés György kürtművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar kürtszólamának vezetője, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar rézfúvós tanszékvezetője, aki kétévente visszatérő zsűritagja a Kiskunfélegyházi Országos Verseny Magyar Zeneszerzők Vokális és Hangszeres Műveire kiírt versenynek. Társoktatóként csatlakozott hozzá Keserű Péter, az Osztrák Rádió Szimfonikus Zenekarának szólókürtöse, és Palatinus Ferenc kürtművész, a Pénzügyőr Zenekar kürtszólamának vezetője. Keserű Péter és Palatinus Ferenc neve nem ismeretlen a félegyháziak számára, hiszen itt születtek, és itt kezdték zenei tanulmányaikat Jankovszki Ferenc tanítványaiként.



– A kurzusra 10 település 18 kürtös tanonca jelentkezett alapfoktól egészen felsőfokig. Érkeztek fiatalok például Orosházáról, Békéscsabáról, Szegedről, de még Soltról, Tótkomlósról és Sopronból is. A cél az volt, hogy az ország középső, keleti és déli régióiból összejöjjünk, megismerjük és motiváljuk egymást – fogalmazott Magyari-Benkő Gabriella, a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola kürttanára, intézményvezető-helyettese.



– A négy nap alatt műhelymunkák zajlottak a művészeti iskola termeiben, a résztvevőket mindhárom mester tanította egyéni órákon és kamarazenei próbákon. Az egyik nap egész délelőttön át tartó historikus hangszerek bemutatója volt Juhász Zoltán hangszerészmester előadásában. Emellett a kurzus résztvevői és tanítóik a város több pontján is bemutatkoztak térzenéikkel. A szakmai kurzus zárásaként egy gálahangversennyel búcsúztak a kürtösök a várostól, amelyen szólóprodukciók, 2, 3, 4 és 24 fős kürtdarabok is elhangzottak. A szólóprodukciókban zongorakísérőként dr. Szokody Anikó, az SZTE BBMK zongora tanszékének adjunktusa működött közre – részletezte Gabriella a programot.



A kurzus napirendjének lebonyolításában Retkes Krisztina és Pallagi Réka kürttanárnők voltak a szervező, Magyari-Benkő Gabriella segítségére.
– A négy nap alatt bezengte a kürtök hangja a művészeti iskolát, az esti térzenék során pedig a belváros különböző pontjait. A Kürtös Napok résztvevői és tanárai nehéz szívvel búcsúztak el egymástól, ez is mutatja a kurzus sikerét.



A zárókoncert óta égnek a vonalak a mesterekkel, javában tervezzük a II. Kiskunfélegyházi Kürtös Napokat. Köszönjük a támogatást a kiskunfélegyházi közönségnek, a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskolának, a Hidas Frigyes Alapítványnak és a Nemzeti Együttműködési Alapnak – tette hozzá.
                     
További fotók itt láthatók.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!