Helyi hírek 2014. december 3. 13:35

40 új odú várja kislakóját

Képgaléria
40 új odú várja kislakóját
Asztalos tanulók A, B, C, D típusú odúkat készítettek, többen a madarak etetésre vállalkoztak.

Herman Ottó halálának 100. évfordulója adta az apropóját a Kossuth Lajos Középiskola és Szakiskola kezdeményezésének. A „madarak atyja” emléke előtt tisztelegve az asztalos tanulók 40 darab odút készítettek, és elkezdték azok szakszerű kihelyezését.

Meizl Ferenc ny. iskolaigazgató, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. sz. csoportjának vezetője örömmel állt a madárbarát vállalkozás mellé:

– Ágoston Tibor igazgató kezdeményezése, Pető Károly tanár szervezésével és Csenki Attila szakoktató irányítása mellett a tanulók 40 darab, kiváló minőségű A, B, C, D típusú odút készítettek. A madárbarát kör tagjai vállalják, hogy az odúkba fészkelő madarakról rendszeres feljegyzéseket készítenek, és az évi odútakarítást is elvégzik.

A természet sokszínűségének megismeréséhez hozzájárulnak az impozáns információs táblák is.

– Minden élőlényre szükség van – mondta Meizl Ferenc a kollégium előtt felsorakozott, lelkes tanulósereg előtt, és elmagyarázta az odúk elhelyezésénél az égtáj figyelembevételét.

Herman Ottó (1835-1914.) zoológus, ornitológus, néprajzkutató, régész, újságíró, országgyűlési képviselő, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc katonája volt. Kevésbé ismert, hogy a nevéhez fűződik a hazai tudományos barlangkutatás megindítása, és ő állította elsőként, hogy éltek ősemberek Magyarország területén. Mint minden igazi, nagy emberről, Herman Ottóról is szólnak legendák, és a népnyelv még viccet is gyártott megszállottságáról.

A 40 darab odú kihelyezése megkezdődött, a szervezők és a tanulók még arra is gondot fordítottak – jó természetbarátokhoz illően –, hogy olyan helyeken, ahol el lehet kerülni a drótozást, ruhaanyagokkal oldják meg az apró házikók felerősítését. Jöhetnek a kislakók!

tli

Kövessen minket a Facebookon is!