Helyi hírek 2023. augusztus 3. 11:00

Dr. Tóth Ákos és tárogatós barátai a Béke-téren

Dr. Tóth Ákos és tárogatós barátai a Béke-téren
Ahogyan évek óta hagyomány, a Béke-Tér-Zene programsorozat állandó fellépője dr. Tóth Ákos, aki tárogatómuzsikával örvendezteti meg a közönséget. Így lesz ez most is, augusztus 4-én, pénteken, 18 órakor, annyi különbséggel, hogy az este folyamán Ákos tárogatós barátai is bemutatkoznak a félegyházi zenekedvelőknek.

– Már tavasszal, amikor Kis-Fekete Vilmos, a Béke-Tér-Zene programsorozat létrehozója megkeresett, már akkor jeleztem neki, hogy idén talán nem egyedül muzsikálnék a téren. Úgy gondoltam, hogy a különböző tárogatósok stílusát, a különböző tájegységek zenéit mutassuk be ezen az estén, így meghívtam azokat, akiket tárogatós találkozókról ismerek és nagyjából két hónapos szervezőmunka eredményeként, pénteken 5 tárogatós fog külön és együtt is zenélni a Béke-téren – mondta dr. Tóth Ákos.

Hozzátette: a tárogató nagyon egyedi hangszer, ami különbözőképpen is néz ki, máshogy is szólnak, így egymás hangszereit nem is szokták kipróbálni, hiszen idő kellene hozzá, hogy megszokják azt. A tárogatós stílusa is abszolút egyedi valamint tájegységenként is észlelhető különbség.

A péntek esti programon hallhatja a közönség játszani dr. Francia László nyugalmazott főorvost, akit Ákos körülbelül 6-8 éve segít tárogatózni. Korábban a Szent István templomban már bemutatkozott játékával, most speciális népi himnuszokkal, valamint Petőfi megzenésített verseivel készül.

Városunkba látogat Makó Péter Kossuth-díjas művész, aki a Csík zenekar oszlopos tagja, itt lesz Molnár László népzenész, aki Jászjákóhalmáról érkezik és Nagy István hivatásos katona, aki a Légierő Zenekar Szolnok klarinétosa, tárogatósa. Ő az egyetlen hivatásos katona, aki tárogatón játszik hazánkban. A programon Ákos Petőfi versekkel készül és családhoz kapcsolódó népdalokat, nótákat játszik majd. Ezenkívül lesz egy meglepetés produkció is, ahol mindannyian együtt játszanak.

Dr. Tóth Ákos végezetül elmondta, hogy bízik a pénteki esemény sikerében és abban, hogy a jövőben tárogatós találkozóként hagyománya lesz ennek városunkban.
 

Kövessen minket a Facebookon is!