Közélet 2023. augusztus 6. 12:00

A közművek átírása az ingatlanok bérbeadásakor is kötelező

A közművek átírása az ingatlanok bérbeadásakor is kötelező
A közművek átírása az ingatlanok bérbeadása esetén is kötelező, sokan mégis elmulasztják a bejelentést - mondta az InfoRádiónak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője. Scherer Zsolt szerint az átírással nagyrészt elkerülhetőek a tulajdonosok és a bérlők közötti elszámolási konfliktusok.

Az egyetemi és főiskolai albérletszezon indulásával a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat arról, mire érdemes odafigyelni a közművek átírásánál annak érdekében, hogy lehetőleg mindenki elkerülje az esetleges vitás helyzeteket.

A felhasználóváltozás bejelentésére, azaz a közművek szabályos átírására nemcsak adásvétel során érdemes odafigyelni, hanem akkor is, ha bérbe adunk vagy kibérlünk egy ingatlant.

A bejelentéssel sok vita és felesleges aggodalom megelőzhető, hiszen a szabályos átírás biztosítja a régi és az új felhasználó közötti teljes körű, korrekt elszámolást, továbbá tisztázza a felelősséget az esetleges szabálytalan beavatkozásokkal kapcsolatosan is – mondta el az InfoRádiónak Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

A hivatal kommunikációs szakembere azt is közölte, hogy az átírásra vonatkozó formanyomtatványok elérhetőek a szolgáltatók oldalain, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján egyaránt.

Scherer Zsolt arról is beszélt, hogy a közművek átírásának kezdeményezésére vonatkozó szabályok a villamosenergia, a földgáz és a víziközmű felhasználók részére is 15 napos határidőt írnak elő a felhasználó személyében való változást követően. Fontos, hogy ne csak akkor figyeljünk a bejelentési kötelezettségre, amikor beköltözünk az ingatlanba, hanem kiköltözőként is ügyeljünk arra, hogy lekerüljön a nevünkről a felhasználási hely szerződése.

Az albérleti jogviszony esetében, amikor a tulajdonos és a felhasználó személye eltér, úgy a közmű átíráson túl javasolt a tulajdonos részére állandó meghatalmazást adni a szerződés kezelésére vonatkozóan, így a tulajdonos nyomon tudja követni a bérlő befizetéseit, illetve nemfizetés esetén is intézkedni tud a kikapcsolás elkerülése érdekében – tette hozzá a kommunikációs szakember.

A bérlők és a tulajdonosok közötti elszámolási viták elkerülése érdekében javasolt, hogy az átadás-átvételi jegyzőkönyve mellé mindig fotó is készüljön az aktuális óra állásról és az óra sértetlenségéről.

Fontos, hogy úgy fényképezzük le a mérőberendezéseket, hogy az óraállás és az óra gyári száma is látható legyen – mondta el az InfoRádióban Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője – adta hírül az Infostart honlapja.

Fotó: Torsten Asmus/Getty Images

Kövessen minket a Facebookon is!