Kultúra 2014. december 21. 18:00

Amikor újraszületik a fény

Amikor újraszületik a fény
A Karácsony a keresztény egyház legnagyobb ünnepeinek egyike, amikor Jézus születésére emlékezünk. Időpontja csaknem egybeesik a téli napforduló napjával, amelyet ősidők óta az esztendő egyik sarokpontjának tartanak.

Az év leghosszabb éjszakája az északi féltekén december 21-22-ére esik. Ezt követően a fény diadalmaskodik a sötétségen, napról napra új és új perceket hódítva el tőle. Így hirdeti az élet örömét, a folytonos megújulás képességét. Csakúgy, mint a betlehemi kis Jézus.



A karácsonyt megelőző várakozás az ünnepre való ráhangolódás, a belső megtisztulás ideje. Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy hatalmasodik lelkünkben a befelé fordulás igénye. A fény folyamatosan gyengül a világban, egészen december 21-éig. Ez a téli napforduló ideje, ami csillagászati értelemben azt a pillanatot jelenti, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Nálunk ezen a napon a legrövidebb a nappal, és a leghosszabb az éjszaka.

Spirituális értelemben a sötétség lassan legyőzi a fényt, a halandó ember pedig szembesül saját „árnyékával”, vagyis sötét oldalával. Afféle lelki pokoljárás ez az időszak, amikor – ha kellő figyelmet fordítunk a bensőnkben zajló folyamatokra – fontos felismeréseket tehetünk, s egy lépéssel közelebb juthatunk személyiségünk, sorsunk megismeréséhez. Minél tudatosabban járjuk ezt a fájdalmas szembesülésektől sem mentes utat, annál teljesebben érthetjük és élhetjük meg a fény újjászületését, a megváltást elhozó Jézus születésnapját.

Asztrológiai értelemben belépve a Skorpió időszakába, kapcsolatba kerülünk a titokkutatás szimbólumával. Átalakító, jellemformáló hatások várnak itt ránk, melynek következtében régi énünk elmúlik, hogy átadja helyét egy bölcsebb, tapasztaltabb lélekrészünknek. Ezért tartják a Skorpió jegyét az elmúlás, a halál idejének. Ez a belső átalakulási folyamat mintegy leképezi a természetben végbemenő változást.

Az adventi időszak a Szent András napjához legközelebb eső vasárnappal indul, és karácsonyig tart. Maga a szó a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, aminek a jelentése: „az Úr eljövetele”.

Az advent jellegzetes jelképe napjainkban az adventi koszorú, aminek négy gyertyáját Advent négy vasárnapján gyújtjuk meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amely Jézus születésében teljesedik ki karácsonykor.

A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila (viola), amely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Három lila gyertya mellé egy rózsaszín kerül a katolikus szimbolika szerint elkészített adventi koszorúra. Ez jelképezi Szűz Mária örömét, aki megszülte a Fiút.

T. T.

 

Kövessen minket a Facebookon is!