Helyi hírek 2023. augusztus 15. 13:00

Zöld nyomon járunk

Képgaléria
Zöld nyomon járunk
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg július 3-a és 7-e között 11, többségében felsős diák részvételével a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Zöld nyomon járunk ökotábora. A tábort Tóth-Kovács Nikolett könyvtáros vezette közösségi szolgálatos diákok segítségével.

A könyvtárba érkező meghívott vendég előadóadók, valamint a külső színhelyek házigazdái kézműves-foglalkozással egybekötött ismeretterjesztő és élményközpontú programokkal lepték meg a résztvevőket.

A hétfői napon a gyerekek egymással és a helyszínnel ismerkedtek meg. Seres Judit helyismereti könyvtáros mutatta be a könyvtárat a pincétől a padlásig, így a gyerekek bepillanthattak a kulisszák mögé is, és bejárhatták az addig sosem látott tereket. Ezen a napon alakult meg a tábor három csapata, akik a hét többi napján, főként délelőttönként, könyvtári pontszerző csapatfeladatokon mérhették össze tudásukat.

Kedden délelőtt a Bábozd Zöldre Egyesület animátorai a fiatalok figyelmét a drámafoglalkozáson azokra a ritkán észlelt jelenségekre és lényekre irányították, akik a világunk jólétéért tevékenykednek. Éppen ezért születtek a kézműves műhelyben méhek, pókok, hernyófigurák és egyéb fiktív lények. A mozgékonyabb gyerekek a könyvtár előtti parkban gyakorlati feladatokon keresztül csiszolhatták megfigyelési képességüket. Délután a magyar–német koprodukcióban készült egyórás Vad Magyarország című természetfilmet nézték meg, amelyet 23 nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmaztak. A filmhez kapcsolódó kvízjátékban újabb pontokat szerezhettek a csapatok.

Szerda délelőtt Kiss Gábor, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium informatikatanára a robotika világából hozott kóstolót a gyerekeknek és betekinthettek az információtechnológia környezetbarát oldalába is. Megtudták, hogy a smart home, azaz az okosház jelentős energiát takarít meg. Robotikával hatékonyan vezérelhető akár a terrárium működése is, pl. a hőmérséklet vagy az etetés. A PG 3D nyomtatója tehéntejalapú anyaggal dolgozik, amivel gyorsan lebomló termékeket lehet létrehozni. A sok érdekesség mellett a robotok irányítására is nyílt lehetőség. Délután a Kiskun Múzeum fogadta a táborozókat. Samu Csilla vezetésével agyagból és gipszből lenyomatokat készítettek, majd Tóth Csaba tartott interaktív történelmi foglalkozást.

Csütörtökön a virágoké volt a főszerep. Délelőtt a Heni Virágszalon munkatársa a virágkötészet alapfogásait mutatta meg a diákoknak, amelynek során friss virágokból asztaldísz, valamint borostyánlevelek és gyöngyök felhasználásával tartós virágdísz készült. Délután Nagy Ágnes tartott növényismereti városi sétát kincskereső foglalkozással egybekötve, majd dugványozásra is lehetőség nyílt.

A csapat pénteken bérelt busszal Kecskemétre utazott, ahol a Vackor Vár Erdei Iskolában egész napos programon a lombkoronasétányt is tartalmazó tanösvényt járták végig, majd íjászkodás után erőpróbán mérettették meg magukat.

A tábor ideje alatt környezet-, növény- és történelmi ismeretekkel gazdagodtak a gyerekek.

A könyvtár 2024-re is tervezi a 2017 óta, szinte minden évben megrendezett ökotábor hagyományának folytatását, amelyre szeretettel várja a téma iránt érdeklődőket.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!