Helyi hírek 2023. augusztus 18. 10:00

Megnyílt Terescsényi Endre festőművész emlékkiállítása

Képgaléria
Megnyílt Terescsényi Endre festőművész emlékkiállítása
Megnyílt Terescsényi Endre festőművész emlékkiállítása a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Hattyúház részlegében augusztus 17-én. Az eseményen részt vett Bandi bácsi lánya is, valamint tiszteletüket tették egykori tanítványai, művésztársai. A megnyitón Zsirmik István és Nagy Tünde zenés-prózai előadását hallgathattuk meg, illetve Rosta Ferenc alpolgármester és Rátkai Zsuzsa méltatásán keresztül ismerhettük meg a művész életét és munkásságát. A teltházas tárlatmegnyitó a Holló László Képzőművész Kör és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület szervezésében valósult meg. A kiállítás szeptember 8-áig tekinthető meg.

– Tevékenysége, művészi sorsa olyan jellegzetes az 1900-as évek második felében, mint sok pályatársáé. Egy folyton cselekvő, jobbító szándékú, nagy akarattal bíró tehetséges tanárember volt, aki sokszor szembe szállt az őt körülvevő világgal és – bár nagyon tehetséges volt – saját alkotói világában nem tudott igazán kibontakozni. Az 1950-es és 1960-as évek legendás rajztanár generációjához tartozott. Egyike volt azon kiváló képességű és sokra hivatott művészígéreteinek, akiket a sors megtartott rajztanári szerepben. Talán azért, hogy kinevelhesse – mintegy kárpótlásként – azt a páratlan művészgenerációt, amely a Petőfi Sándor Általános Iskolából indulva országos hírnévre szert téve az 1970-es és 1980-as évek új magyar képzőművész hullámát adta az országnak. Gondolok itt Markolt Györgyre, Méhes Lórántra, Nánay Szilamérra, Molnár Árpádra vagy Gubcsi Attilára – hangsúlyozta ki beszédében Rosta Ferenc. Néhány személyes élményt is megosztott a jelenlévőkkel, ami a művészúrhoz köthető.

Rátkai Zsuzsa Bandi bácsi életrajzának ismertetése után hangsúlyozta, erősségét, miszerint ízig-vérig pedagógus volt, akinek legfőbb célja a különböző technikák megismertetésében rejlett. A festészet mellett a fotózás és a repülés is a szenvedélyévé vált, oktatta is mind a kettőt. Zsuzsa kiemelte, Bandi bácsi komoly erőfeszítést tett annak érdekében, hogy a helyi rajztanárokat összefogja. Elismeréssel adózott művészeti tehetségének, majd rátért a kiállított képek sokaságára. Elmondta, a látottak tulajdonképpen egy korrajzot jelenítenek meg, amiben helyet kapnak a falusi életképek ugyanúgy, mint az anatómiailag pontos grafikák is. 2003-ban bekövetkezett halálával egy oszlopos tagot veszített el a művésztársadalom és a helyi Holló-kör.

Végezetül Abonyi Szilvia, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója köszönetet mondott Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának, Mészáros Mártának, a Kiskun Múzeum igazgatójának, Kovács-Csonka Szilviának, a Móra Ferenc Művelődési Központ vezetőjének, Lantos Szabolcsnak, Kis Lászlónak, illetve azon magánszemélyeknek, akik nélkül nem valósulhatott volna meg ez a bemutató.

V. B.
                  
Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!