Helyi hírek 2023. augusztus 19. 12:00

Milliókat kaszálhatnak az albérletes csalók

Milliókat kaszálhatnak az albérletes csalók
Kiemelt veszélynek lehetnek kitéve azok, akik az augusztusi albérlet dömpingben magánszemélytől vesznek ki ingatlant, figyelmeztet Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa. A szakember elmondta, a csalók szemrebbenés nélkül veszik át az első havi bérleti díjat és kéthavi kauciót az érdeklődőktől, többekkel megismétlik napokon belül, végül nyomtalanul eltűnnek. A GDN Ingatlanhálózat vezetője kiemelte, ezt úgy lehet biztosan elkerülni, ha ingatlanoson keresztül keresünk albérletet, a cégeknek ugyanis kötelező azonosítani a kiadót és a bérlőt egyaránt.

Amint kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat, elkezdődött az ilyenkor szokásos roham az albérletekért az egyetemvárosokban. A hallgatók egy egyre dráguló piacon próbálják megtalálni új lakóhelyüket, a kényszer a soha vissza nem térő lehetőségek mellett számos csapdát is rejt.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa elmondta, egyre gyakrabban találkoznak azzal a jelenséggel, hogy egyesek olyan albérleteket hirdetnek meg, melyeknek nem is tulajdonosaik.

– Egy példával élve előfordul, hogy egy paraméterei alapján havi 300 ezer forintért is kiadható ingatlant 250 ezer forintért hirdetnek meg, ami rendkívül csábítóan hangozhat. Ezután azzal hitegetik a helyszínre érkező potenciális bérlőket, hogy ha nem akarnak lemaradni, akkor rögtön szerződjenek is. A csalók aztán órákon belül többször is zsebre rakják a kéthavi kauciót és az első havi bérleti díjat, majd felszívódnak – hívta fel rá a figyelmet.



A szakember szerint van, hogy egy héten akár tíz embert is odahívnak az érintett lakáshoz a bűnözők, és a példánál maradva így tízszer 750 ezer forintot, összesen 7.5 millió forintot raknak zsebre, amit a hiszékeny bérlők sosem látnak többé, mert hamis adatokat ad meg a másik fél.

Gadanecz Zoltán szerint ez az átverés kivédhető úgy, hogy ingatlanközvetítőn keresztül bérlünk lakást, ugyanis a cégeknek jogszabályi kötelezettségük azonosítani a kiadót és a bérlőt egyaránt tulajdoni lap illetve személyi igazolvány alapján. Ezzel gyakorlatilag nullára csökkentik a kockázatot.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint szintén minimalizálja a hibázási lehetőséget, ha ügyvédnél vagy közjegyzőnél és nem egy kávézóban, ismeretlen tanúk előtt írjuk alá a szerződést.



Előre kell kikötni minden kritériumot

Gadanecz Zoltán a potenciális visszaélésekkel kapcsolatban arról is szót ejtett, a papírozásnál mindenképpen ki kell térni arra a mellékletben, hogy milyen ingóságok vannak az ingatlanban, így érdemes dokumentálni azt is, hogy beköltözés előtt milyen értéktárgyak voltak megtalálhatók benne.

– A bérlőknek mindig le kell fixálniuk előre, hogy ha a mosógép, a televízió, a csaptelep vagy bármi más meghibásodik a lakásban, akkor annak a javítását ki fogja állni. Ezt már a legelején érdemes tisztázni, mert a tulajdonos adott esetben nem akarja majd visszaadni a kauciót, mondván azt felhasználta a szervízelésre – említette.

Végezetül azt is hozzátette, hogy számba kell venni a szerződéskötésnél a karbantartási költségeket is, ilyen lehet a hűtő-fűtő berendezés, amit évente meg kell nézetni szakemberrel. Ez akár 40-50 ezer forintig terjedő tétel is lehet, amit egyáltalán nem mindegy, ki vállal magára és ha nincs előre egyeztetve, az feszültségeket szülhet.
                        

Kövessen minket a Facebookon is!