Helyi hírek 2014. december 4. 18:10

Kötelékeket fontak baba és mama között

Képgaléria
Kötelékeket fontak baba és mama között
Ez (lenne) a természetes módja a gyermeknevelésnek – vallja Dr. Sinkó Melinda, a Baba-mama közösség vezetője

Babakocsik parkolnak még a Szakmaközi Művelődési Ház nagytermében is, ha az oldalsó, kisebb helyiségben babák és mamák klubfoglalkozása zajlik. Dr. Sinkó Melinda szerint nem annyira klub ez, inkább közösség, és egyáltalán nem előadásról van szó, hanem aktuális és mindenkit érdeklő kérdések megbeszéléséről:

– A mai témánk: kötődést támogató babagondozási gyakorlatok. Három elemével foglalkozunk: az igény szerinti szoptatással, az együttalvással és a babahordozással. Egyik sem idegen az anyukák előtt, hiszen ezekre időnként visszatérünk, mert mindhárom a kötődés erősítését szolgálja.

Mi az, amire fel kell hívnunk a kismamák figyelmét?

– A szoptatásnak nem csupán az evés, táplálás funkciója fontos, hanem az úgynevezett mellen történő gondoskodás is. A gyermek 3 hónapos koráig nem kell korlátozni sem gyakoriságban, sem időtartamban. Az anyuka megtanul reagálni a baba jelzéseire, és később, kamaszkorban is megmarad ez a láthatatlan kötődés, amikor pontosan tudja, mikor van a gyereknek segítségre szüksége, és mikor lépjen hátra kettőt…

Együttalvás vagy nem együttalvás?

– A kérdés általában nagy ellenállást vált ki, és léteznek ellenkező nézetek, azonban az együttalvás praktikussága és jó hatása vitathatatlan. Gondoljunk arra, hogy az éjjel fontosabb, minta a nappal, mert megtanulja a gyerek, hogy segítséget kap, érzi a védelmet, és összehangolódik a légzés. Az állatvilág különösen jó példa erre: éjszakára nem hagyják magukra a kicsinyüket. Persze azért ügyeljünk ara, hogy a szülőknek is pihentető legyen, ne takarjuk túl a gyereket, vigyázzunk arra is, hogy le ne essen. Ráfekvéstől nem kell tartani, mert működik a védőösztön, és a közelben tartott kiságy részben helyettesítheti az együttalvást.

Sorakoznak a babakocsik, de már az előző alkalommal is hallottam a babahordozás praktikusságáról.

– A 21. században kivitelezhető, és aki kipróbálja, megtapasztalja az előnyeit. A hordozókendő, a babahordozás technikája összeegyezteti a baba és az anyuka igényeit. A baba testközelben van akár utazás, bevásárlás, takarítás vagy főzés közben, sokkal jobban, mint babakocsiban. Megfelelő a testhelyzete és a magassága: Megfigyeli az arckifejezéseket, a hangokat, bekerül a világba, úgy mondják, hogy szociális helyzetben van a hordókendőben.

Milyen témák várhatók még a baba-mama klubban, vagy közösségben?

– Ez a csoport a szívem csücske, sok várandós kismama csatlakozott hozzánk, és sok kisbaba született, nő a létszám. Foglalkoznunk kell majd a védőoltásokkal is, erre hívunk előadót, és felmerült az igény a babák számára nyújtandó elsősegéllyel kapcsolatban is. Természetesen az eddigi témákat újra elővesszük, és megbeszéljük az aktualitásokat is.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!