Helyi hírek 2023. augusztus 22. 14:00

Az ország legidősebb kígyászölyve

Az ország legidősebb kígyászölyve
Tíz évvel ezelőtt, még fiókaként kapott gyűrűt az a kígyászölyv, amelyiket Balatonszentgyörgy mellett sikerült lefotóznia Bődör Bencének.

2013-ban gyűrűzték fiókaként

A Magyar Madártani Egyesület tájékoztatása szerint a madarat még 2013-ban gyűrűzte meg fiókaként Turny Zoltán Budakeszin. 2016-ban és 2017-ben látták Ároktő és Nagyiván közelében, 2021-ben pedig Balatongyörök közelében figyelték meg. Ez a legelső színes gyűrűvel ellátott hazai kígyászölyv, illetve az első színesgyűrűs is, amit költésben is sikerült megfigyelni 2021-ben.

A kígyászölyvről

A kígyászölyv nagyjából hatvankét-hatvanhét centiméteres, szárnyának fesztávolsága azonban megközelítheti a két métert is. Akár több tíz kilométerre is eljár zsákmányért. Előszeretettel fogyaszt kígyókat és más hüllőket, esetenként kisemlősökkel is táplálkozik. Érdekesség, hogy akár kétméteres erdei siklót is képes elejteni.


Fotó: Bődör Bence

A kígyászölyv hazánk ritka fészkelője. Magyarországon elsősorban középhegységi költőfaj, de létezik egy néhány párból álló síkvidéki állománya a Kiskunságban is. Előszeretettel fészkel olyan erdőállományokban, melyek déli kitettségű oldalak, nyílt területek közelében vannak.

Vonuló madár, hazánkban március és október között figyelhető meg. Az európai madarak döntő többségéhez hasonlóan a Gibraltári- és a Boszporusz-szoros átlépése után a Szaharától délre eső afrikai telelőhelyeire vonul írta cikkében a lelepo.hu
                        

Kövessen minket a Facebookon is!