Helyi hírek 2023. augusztus 23. 18:00

Az utolsó szögeket veri a Windows 10 koporsójába a Microsoft

Az utolsó szögeket veri a Windows 10 koporsójába a Microsoft
Idén tavasszal közölte a Microsoft, nem készít újabb Windows 10 verziókat, helyette a Windows 11 fejlesztésére koncentrál. Azonban nem engedték el teljesen a 10-es rendszert a fejlesztők, még egy új funkciót szinte biztosan kap a jövőben.

Borítókép: wccftech.com

Lassan elengedi a Windows 10 kezét a Microsoft


Idén áprilisban szinte teljesen leállította a Microsoft a Windows 10 fejlesztését. Így a 22H2-es verzió az utolsó változata a rendszernek. A techcég a fejlesztői kapacitásait a Windows 11-re csoportosította át. Azonban „biztonsági foltozásokra” továbbra is számíthatnak a 10-es felhasználói, azok előreláthatóan 2025 októberében fognak megszűnni. Úgy tűnik azonban, hogy legalább egy új funkciót még kap a Windows 10. Egy új alkalmazással biztonsági mentések lesznek létrehozhatók az eszközökön, ami különösen jól jöhet, ha frissítik a rendszereket.

A Backup nevet kapó megoldás egy kiadásra jelölt windows-os előzetesben bukkant fel, de néhány héten belül megérkezhet a 10-es rendszerbe a PC Fórum szerint. Az új funkciót a szakértők elsősorban azzal magyarázzák, hogy ezzel is segíteni próbálják a fejlesztők az átmenetet a Windows 11-re. Ezáltal a felhasználók biztonságba helyezhetik a lényeges adataikat a 10-esben, majd problémamentesen hozzáférhetnek a 11-esben. Ráadásul a Backup által készített rendszermentést nem lehet visszaállítani a Windows 10-ben, csak a 11-ben.Búcsút int Cortanának is a Windows

Egyébként hamarosan "nyugalmazhatja" a Cortana néven ismert virtuális asszisztensét is a Microsoft. A 2014-ben bemutatott hangutasításokkal vezértelhető szoftverre több mint két év után érkezett egy jelzésértékű frissítés a napokban. Azonban nem kapott új funkciókat a program, hanem egy üzenetet kezdett továbbítania a felhasználóinak, amelyben az állt: a Windows 11 rendszerében az app elavult.

Mint kiderült, még ebben a hónapban megszűnik a Cortana app támogatása a Windows operációs rendszereken, bár egy ideig még elérhető marad. A szakértők szerint ez azzal magyarázható, hogy a Microsoft inkább a generatív mesterségesintelligencia-alapú Bing Search és Windows Copilot szolgáltatások fejlesztésére kíván fókuszálni a jövőben. A két program közül elsősorban az utóbbi veheti át a "nyugdíjba vonuló" virtuális asszisztens helyét.

Egyébként a Cortana a megjelenésekor sikert aratott, de később nem tudta felvenni a versenyt az olyan rivális digitális asszisztensekkel, mint a Siri, az Amazon Alexa és a Google Assistant. A Microsoft emiatt elsősorban a Microsoft 365 részeként elérhető, beágyazott produktivitási segédként próbálta terelgetni a szoftvert.

A felhőbe kerülhet Windows

Az is feltűnhetett a felhasználóknak, hogy az utóbbi időben a Windows egyre több elemét helyezik a felhőbe. Ez történt például a Windows 365 egyes részeivel is. Úgy tűnik, hasonló lépéseket tervez a fogyasztói szegmensben a Microsoft. A redmondiak az egyik belső, kiszivárgott prezentációjuk szerint azt tervezik, hogy – a Windows 365-ra építkezve – streamelhetővé teszik a Windows operációs rendszert a felhőből bármilyen eszközre. A Windows 365 egy olyan előfizetéses szolgáltatás, amely a teljes Windows 10-et vagy 11-et streameli a kereskedelmi ügyfeleik eszközeire. A Microsoft a jövőben ennek a lehetőségét szeretné kiterjeszteni szélesebb körnek.

A Microsoft szerint a felhő lehetővé teszi, hogy mesterségesintelligencia-alapú szolgáltatások határozzák meg a felhasználók digitális élményeit. A prezentáció alapján egy későbbi frissítés tartalmazni fogja a Windows 365 indításának lehetőségét. Ezzel a Windows 11-es rendszerek a Windows helyi verziója helyett egy Cloud PC-re jelentkezhetnek be.

Emellett a prezentáció arra is rávilágít, hogy a Microsoft veszélyt lát a Chromebookok terjedésében. Emiatt növelni szándékozik a Windows kereskedelmi értékét, például a felhőalapú PC-k bevezetésével – számolt be a haszon.hu.
                      

Kövessen minket a Facebookon is!