Helyi hírek 2023. augusztus 23. 15:00

Együttműködési megállapodást kötött a honvédséggel a Constantinum intézmény

Képgaléria
Együttműködési megállapodást kötött a honvédséggel a Constantinum intézmény
Együttműködési megállapodást kötött a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum és Kollégium az MH 4. Területvédelmi Ezreddel, a Honvéd Kadét Program indításáról, augusztus 22-én.

Az eseményen Zsigóné Seres Judit, a gimnáziumi intézményegység-vezetője köszöntötte a megjelenteket: Gramantik Zoltánt, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelés Főosztály, Köznevelési és Ifjúságstratégiai Osztály főelőadóját, Huszár Ferenc ezredest, ezredparancsnokot, valamint a 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj megjelent képviselőit, illetve a Miasszonyunkról nevezett Kalocsai Iskolanővérek képviseletében jelenlevő Bangó Beáta M. Klára nővért, az iskola lelki vezetőjét.

Az ünnepélyen Ficsór Noémi Tamás István: Tiéd ez az ország című költeményét szavalta el, Benőné Csanádi Tünde és tanítványai zenés műsorral kedveskedtek a megjelenteknek, majd Mindák József intézményvezető és Huszár Ferenc ezredes, a Magyar Honvédség 4. Területvédelmi Ezred parancsnoka kézjegyével ellátta az együttműködési megállapodást.

– A Honvéd Kadét Program 2017-ben jött létre, felváltva, kiegészítve és jelentősen újraértelmezve a honvédelmi tárca korábbi pályaorientációs programját, ami a Honvédelmi Minisztérium által támogatott, megvalósított emelt szintű honvédelmi nevelési tevékenység. Tanórai és szabadidős elemeket egyaránt tartalmaz, ahol azon intézmények vehetnek részt, amelyek többek között vállalják, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Magyar Honvédség egyik, számukra kijelölt szervezetével, valamint a Honvédelmi Sportszövetséggel. Ezáltal az oktatási intézmények szakmai támogatásban, pedagógus továbbképzési programban, valamint mentorálási segítségben részesülnek. A Honvéd Kadét Program elsődleges célkitűzése a hazafias és honvédelmi nevelés megvalósítása a köznevelés, a szakképzés keretében. Iskolánk vármegyénkben hatodikként csatlakozik a programhoz – emelte ki Zsigóné Seres Judit.

Mindák József és Huszár Ferenc kiegészítette néhány további részlettel az elhangzottakat: ez a program a középiskolás diákokat érinti. Akik plusz tanórai elfoglaltság keretében csatlakozhatnak a kezdeményezéshez. Hetente egy fakultatív tanórájuk lesz a diákoknak az első két évben, majd ez kettőre módosul a 11-12. évfolyamosoknak, illetve ezen kívül lesznek egyéb kiegészítő programelemek is a tanév folyamán. Molnár Gyula szakmai instruktor fogja az iskolában ezeket a tanórákat megtartani. A későbbiekben szeretnének nyári táborokat is szervezni a honvédséggel együtt. A résztvevő tanulók ösztöndíjban részesülnek, valamint felszereléssel, egyenruhával is támogatják őket. Ezen felül betekintést kapnak a honvédség életébe is. Ezzel a programmal szeretnék a diákok kedvét meghozni a szakmai továbbtanulásra – mondta el Mindák József, majd Huszár Ferenc vette át a szót: – Az iskolában megkapják a diákok az elméleti tudást, a gyakorlati képzést pedig a honvédség bevonásával fogjuk megoldani. A gyerekeknek lehetőségük lesz megismerkedni a Magyar Honvédség működésével, katonai szervezeteivel. Csapatlátogatásokon fognak részt venni. Olyan helyekre is el fogjunk tudni vinni őket, ahová másként nem jutnának el. Például a félegyházi fegyvergyár, ahová szakmai látogatásokat szervezünk majd. Ezen kívül Hódmezővásárhelyen megismerkednek az új Lynx gyalogsági harcjárművel, Tatán a Leopard harckocsival, Szolnokon pedig az Airbus helikopterrel. Nagyon széleskörű szakmai ismereteket tudunk számukra nyújtani, és persze olyan tudást, amit a mindennapok során alkalmazhatnak, mint az egészségügyi képzés. A fiatalok kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor segíteni kell egy bajba jutott állampolgáron, elsősegélyt kell adniuk valakinek. Megtanulják e mellett a tájékozódást és mindezt egy csapat tagjaként.

Befejezésként Gramantik Zoltán főelőadó átadta a Constantinum intézmény igazgatójának a Honvédelmi Minisztérium által aláírt dísztanúsítványt és emléktáblát.

V. B.
             

Kövessen minket a Facebookon is!