Helyi hírek 2023. augusztus 29. 08:00

Augusztus végére robbant be a nyár a félegyházi strandon

Képgaléria
Augusztus végére robbant be a nyár a félegyházi strandon
A változékony időjárás az egész nyarat végigkísérte és ez a fürdők – közöttük a Félegyházi Termál Parkfürdő területén működő strand – forgalmát is erőteljesen befolyásolta – mondta el Kelemen József fürdővezető, amikor arról kérdeztük, milyen szezont zár a városi strand.

– A kültéri medencéket csak napsütéses időjárás és 30 fok felett lehet optimálisan üzemeltetni és a strandolók is csak a meleg nyári napokon választják a vízpartot. A július végi és augusztus eleji hetekben nem volt ritka a 10 fok körüli éjszakai hőmérséklet, s napközben sem kúszott 30 fok fölé a hőmérő higanyszála, de az egész nyári szezont végigkísérték az erős éjszakai lehűlések. Ilyen körülmények között nehéz felmelegíteni egy olyan medencét, aminek magasabb levegőhőmérsékletre tervezték a hőcserélő kapacitását. Ilyen például a kültéri gyerekmedencénk, aminek átalakítását ennek orvoslására meg is kezdtük, így a következő szezonra garantált lesz a kívánt medencehőfok. Persze a szokatlan augusztus végi hőségben inkább hűteni kellett a medencék vizét és nem a melegítésükre koncentrálni.

Milyen események tarkították a nyarat a fürdőben?

– A strandszezon az iskolai tanév végével kezdődött június közepén, amikor egymást érték a különböző gyermek-, ifjúsági, Erzsébet és sporttáborok. Volt olyan nap, amikor több száz fiatal népesítette be a strandot. Július végéig tartott ez az időszak, amit a németek vízilabda edzőtábora és egy látványos délelőtti vízilabdatorna zárt a kültéri nagymedencében. Augusztus végére megérkezett a hőség, s most elsősorban a kisgyermekes családok birtokolják a strand nagyrészét. Az időjárás-előrejelzések figyelembevételével a napokban visszaesik a hőmérséklet, s az iskolakezdéssel egyidőben jelentősen lecsökken a strandlátogatók száma. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a kültéri medencéket augusztus 31-éig üzemeltetjük, ezt követően az uszoda nyitvatartása mellett csak a kültéri termálmedence lesz használható. Persze napos idő továbbra is várható, ezért a napozóágyakat még nem tesszük el télire.

Mindent figyelembe véve milyen szezon volt az idei?

– Az időjárási anomáliák ellenére jó strandszezont zárt a Félegyházi Termál Parkfürdő. Az önkormányzat által rendelkezésre bocsátott fejlesztési támogatásból több program és eszközbeszerzés is megvalósulhatott. Legnépszerűbb nyári programunk az úszósuli volt, ami kedvezményes lehetőséget nyújtott a gyermekeknek az úszástanuláshoz. Mintegy száz gyermek élt ezzel. Népszerű volt vendégeink körében emellett a csendes órák, a vízitorna, zenés programjaink, a habparti, a koktélparti, a látványos strandröplabdaversenyek, a bűnmegelőzési napok.

Hogy fogadták a látogatók a gyarapodó eszközparkot és az egyéb újdonságokat?

– Az eszközbeszerzések révén gyarapodott a strand területén a napozóágyak száma. Az 50 darab saját beszerzésű ágy mellett további 20-at vásárolt a strandbüfé üzemeltetője, ezeket térítésmentesen vehették igénybe vendégeink. Tovább bővítettük a nádtetős napárnyékolók számát, ezen kívül népszerű játékok – többek között trambulin, ugrálóvár, teqball asztal, csigafuttató – is szolgálta a vendégek medencén kívüli kikapcsolódását. Értékes kedvezmény volt a havi bérletre nyújtott engedmény. Mindezt örömmel fogadták a fürdő látogatói. Csatlakozott fürdőnk a Kajla-programhoz is. Pecsétgyűjtőhelyként nálunk is igényelhetik már a gyerekek útlevelükbe a Kajla-bélyeget.

T. T.


Fotó: Fantoly Márton  
               

Kövessen minket a Facebookon is!