Helyi hírek 2014. december 5. 21:10

Ótemplomi Esték Lezsák Sándorral és vendégével

Képgaléria
Ótemplomi Esték Lezsák Sándorral és vendégével
„Ha a hullámok ellen úszunk, az megerősít minket és nagy izmokat növeszt” – mondta Hans Kaiser, Türingia korábbi Európa-ügyi minisztere

Advent első hetében, december első péntekén – hagyományteremtő szándékkal – valami új kezdődött a több mint 260 éves, patinás falak között. Lezsák Sándor országgyűlési képviselő az Ótemplomba invitálta meg egy rövid beszélgetésre vendégét, Hans Kaisert, a Türingia (Thüringen) Tartomány volt Európa-ügyi miniszterét.

A fél 6-os mise után kezdődő, „Miért szeretem Magyarországot” címet viselő beszélgetés bevezetőjeként Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum Egyesület elnöke bemutatta Hans Kaisert, aki minisztersége után évekig vezette a Budapesti Konrad Adenauer Irodát, és akiről megjegyezte: „nyugdíjas, de nyugtalan ember”.

Hans Kaiser rámutatott a történelmi kapcsolódási pontokra – Szent Erzsébettől a berlini fal 1989. november 9-i lebontásáig –, amelyek a magyarokat és a németeket összekötik:

– Az 1956-os bátorság után 1989-ben is bátorságot tanúsítottak a magyarok. – Hozzátette: – A hála nem politikai kategória. – Tisztában van vele, hogy együttműködésre lenne szükség a két ország között, nem „különböző szabályzatokhoz ragaszkodáshoz”. – Kiállok ezért az országért!

Lezsák Sándor kérdésére – „Hogyan látod a Magyarország elleni hadjáratot? – Hans Kaiser elmondta, hogy a magyar belpolitikát egyes pártok igyekeznek külföldi színterekre vinni, majd kiemelte az Alkotmányt és a médiatörvényt, melyek körül a média gerjesztett indokolatlan, negatív visszhangot.

– Ha a hullámok ellen úszunk, az megerősít minket és nagy izmokat növeszt – tette hozzá biztatóan, és támogatásáról biztosította a magyarokat.

Hans Kaiser, az Ótemplomi Esték első vendége, a beszélgetés végén beszélt a németekben a magyarokról kialakult kedvező képről, és felsorolta, milyen menüt állítana össze a hazánkban megkedvelt, jellemző ételekből.

tli & Kürti László (fotó)

Kövessen minket a Facebookon is!