Petőfiszállás 2023. szeptember 13. 12:00

Nők zarándokolnak a hétvégén Pálosszentkútra

Nők zarándokolnak a hétvégén Pálosszentkútra
Egy évtizede legalább annak, hogy így Mária nap tájékán útnak indulnak a lányok, asszonyok Jásszentlászlóról, hogy Petőfiszállás-Pálosszentkútra zarándokoljanak. Nem egyszeri az alkalom, hiszen az év más időszakaiban is szerveznek zarándoklatot a hölgyek. Most is várják a jelentkezőket! Bár az archív felvételen zord időben gyalogoltak, szombatra még valódi nyári időt ígérnek.

Borítókép: Pálosszentkút kegyhely Facebook-oldala

A 12 km gyaloglás alatt van lehetőség ismerkedésre, imádkozásra, csendes elmélkedésre, éneklésre, gyónásra, lelki beszélgetésre. Amint azt Polyókáné Csenki Erika főszervező a vármegyei önkormányzat újságírójának kérdésére elmondta, a zarándokok a maguk által megfogalmazott felajánlással, hálával indulnak el. Van, aki a családjáért, esetleg egy beteg gyógyulásáért, de gyakran a fiatalokért, a békéért és hosszan sorolhatnánk a szebbnél szebb célokat, amelyek erőt adnak a hosszú kilométereken át, segítenek esőben, szélben, napsütésben, hiszen a zarándok minden körülmények között útnak indul. 

És hogy miért csak hölgyek? A válasz mosolyt csalhat az arcunkra, hiszen amint Erika mesélte, péntekenként a férfiak zarándokolnak Kiskunfélegyházáról Pálosszentkútra. A hölgyek pedig egy idő után elkezdtek berzenkedni, hogy ez így nem igazságos. Puskás Antal a pálos rend tartományfőnöke, pedig buzdította a lányokat, asszonyokat, hogy keljenek útra ők is. Így aztán kapva az alkalmon útnak erednek így szeptemberben, leginkább azért, hogy hálát adjanak, hogy együtt töltsenek néhány órát és persze, hogy gyönyörködjenek a természet szépségében. Pálosszentkúton szentmise keretében köszöntik a Szűzanyát, majd szeretetvendégségre várják a zarándoktársakat. Amint azt Erika mesélte, van, hogy csak néhányan indulnak útnak, de nem ritka a negyven-ötven fős zarándok csoport sem.



Idén, a nők gyalogos zarándoklata szeptember 16-án, szombaton indul Jászszentlászlóról 15 órakor, a templom elől. A zarándoklattal kapcsolatban érdeklődni és jelentkezni a 06 20 82 33 842-es telefonszámon vagy Csaba atyánál lehet. 

Érdemes útnak indulni, hiszen nagyon sok élményt jelent a zarándoklat. Testnek és léleknek egyaránt felemelő! Több, mint kirándulás, több mint túra. 

Álljon itt erre egy kedves bizonyosság, egy ismeretlen szerző verse: 

Aki zarándokol, nem rohan,  
Aki zarándokol, nem menekül,
Aki zarándokol, nem menetel,

Aki zarándokol, nem túrázik,
Aki zarándokol, nem kirándul,

Aki zarándokol, nem sétál,
Aki zarándokol, nem bóklászik,

Aki rohan, azt az idő szorítja,
Aki zarándokol, azt az idő tágítja,

Aki menekül, önmaga elől fut,
Aki zarándokol, önmaga felé tart,

Aki menetel, másokhoz igazodik,
Aki zarándokol, saját ritmusára jár,

Aki túrázik, teljesít,
Aki zarándokol, teljessé lesz,

Aki kirándul, kikapcsolódik,
Aki zarándokol, bekapcsolódik,

Aki sétál, nézelődik,
Aki zarándokol, befelé figyel,

Aki bóklászik, céltalan,
Aki zarándokol, célra talál,

Aki zarándokol, úton van.
Aki zarándokol, jó úton van.
                       

Kövessen minket a Facebookon is!