Egészségügy 2023. szeptember 17. 08:00

Az egészséges életmód a legjobb depresszió elleni természetes védekezés

Az egészséges életmód a legjobb depresszió elleni természetes védekezés
Egy új kutatás szerint az egészséges életmód, amely magában foglalja a mértékletes alkoholfogyasztást, az egészséges táplálkozást, a rendszeres fizikai aktivitást, az egészséges alvást illetve a gyakori társas kapcsolatokat, csökkenti a depresszió kockázatát.

Az Egészség Életmód oldalán megjelenet cikk szerint a Nature Mental Health című folyóiratban megjelent kutatásban a Cambridge-i Egyetem és a Fudan Egyetem kutatóiból álló nemzetközi csapat olyan tényezők kombinációját vizsgálta, mint az életmódbeli tényezők, a genetika, az agy szerkezete, valamint immun- és anyagcsere-rendszereket, hogy azonosítsák a mögöttes mechanizmusokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint körülbelül 20 felnőttből legalább egy szenved depresszióban, és az állapot világszerte jelentős közegészségügyi terhet jelent. A depresszió kialakulását befolyásoló tényezők bonyolultak, és biológiai és életmódbeli tényezők keverékét tartalmazzák.

Az e tényezők és a depresszió közötti kapcsolat megértése érdekében a kutatók az UK Biobankhoz fordultak, amely egy orvosbiológiai adatbázis és kutatási forrás, amely anonimizált genetikai, életmódbeli és egészségügyi információkat tartalmaz a résztvevőkről.

A kutatásról

Mintegy 290 ezer ember – akik közül 13 000 depressziós volt – adatait megvizsgálva kilenc éven keresztül, a csapat hét egészséges életmódbeli tényezőt tudott azonosítani, amelyek a depresszió alacsonyabb kockázatához kapcsolódnak.

  • mérsékelt alkoholfogyasztás
  • egészséges diéta
  • rendszeres fizikai aktivitás
  • egészséges alvás
  • dohányzás elkerülése
  • csökkentett terheléses ülő viselkedés
  • gyakori társas kapcsolat
  • Mindezen tényezők közül az egészséges éjszakai alvás – hét és kilenc óra között – jelentette a legnagyobb változást, 22%-kal csökkentve a depresszió kockázatát, beleértve az egyszeri depressziós epizódokat és a kezelésre rezisztens depressziót.

    A gyakori társas kapcsolat, amely általában 18%-kal csökkentette a depresszió kockázatát, védelmet nyújtott a visszatérő depressziós zavar ellen.

    A mérsékelt alkoholfogyasztás 11%-kal csökkentette a depresszió kockázatát, az egészséges táplálkozás 6%-kal, a rendszeres testmozgás 14%-kal, a soha nem dohányzók 20%-kal, az alacsony-közepes mozgásszegény viselkedés pedig 13%-kal.

    Az egyének által betartott egészséges életmódbeli tényezők száma alapján három csoportba sorolták őket: kedvezőtlen, közepes és kedvező életmód.

    A középső csoportba tartozó egyéneknél körülbelül 41%-kal kisebb volt a depresszió kialakulásának esélye a kedvezőtlen életmódot folytatókhoz képest, míg a kedvező életmódot folytatókban 57%-kal volt kisebb.

    A csapat ezután megvizsgálta a résztvevők DNS-ét, és mindegyikhez hozzárendelt egy genetikai kockázati pontszámot. Ez a pontszám azon genetikai változatok számán alapult, amelyeket egy egyén hordozott, és amelyek ismert kapcsolatban állnak a depresszió kockázatával.

    A legalacsonyabb genetikai kockázati pontszámmal rendelkezőknél 25%-kal kisebb volt a depresszió kialakulásának valószínűsége a legmagasabb pontszámmal rendelkezőkhöz képest – ez sokkal kisebb hatás, az életmódhoz viszonyítva.

    Azoknál az embereknél, akiknél a depresszió genetikai kockázata magas, közepes és alacsony, a csapat azt is megállapította, hogy az egészséges életmód náluk is csökkentheti a depresszió kockázatát.

    Ez a kutatás hangsúlyozza az egészséges életmód fontosságát a depresszió megelőzésében, függetlenül az egyén genetikai kockázatától.

    Tehát az egészséges életmód fontos a testi egészségünk szempontjából, de ugyanolyan fontos a mentális egészségünk szempontjából is.

    Hivatkozás: Az agy szerkezete, immun metabolikus és genetikai mechanizmusai, amelyek az életmód és a depresszió közötti összefüggés hátterében állnak. (Nature Mental Health; 11 Sept 2023; DOI: 10.1038/s44220-023-00120-1)
                

    Kövessen minket a Facebookon is!