Helyi hírek 2023. szeptember 15. 16:00

Új eszközök segítik az oktatást a kiskunfélegyházi mezőgazdasági technikumban

Új eszközök segítik az oktatást a kiskunfélegyházi mezőgazdasági technikumban
A Déli Agrárszakképzési Centrum jóvoltából új eszközökkel és egy lóval gyarapodott a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum tangazdasága. A mintegy harminc millió forint értékű fejlesztéssel még magasabb színvonalú lehet az oktatás – nyilatkozta Rózsa Pál, a félegyházi középiskola igazgatója.

Borítókép és további fotók: Vajda Piroska

A részletekről elmondta, kaptak egy Steyer kompakt oktatótraktort, amely lehetővé teszi, hogy a diákok felügyelet mellett gyakorolják a traktorvezetést. Az erőgépben ugyanis vannak oktatói pedálok és oktatói pótszék is. Bár a félegyházi Mezgé jelenleg nem jogosult traktorvezetői képzésre, de az iskola hosszútávú tervi között szerepel, hogy ezzel is segítsék a diákok jogosítványszerzését. Mindazonáltal a legmodernebb automata kormányzási rendszerrel ellátott iskolatraktorral fontos szakmai célokat valósíthatnak meg, mint például a digitális kompetenciák elsajátítása és a szántóföldi gyakorlat megszerzése – hangsúlyozta az igazgató a megyei hírportál kérdésére



Hozzátette, az oktatótraktorral együtt egy permetezőgépet is kaptak, ami több szempontól is nagyon előnyös. Eddig bérelt géppel permetezték a tangazdasághoz tartozó mintegy 160 hektáros szántóföldet, most már saját maguk végezhetik ezt a munkát, ami által jelentős lesz a megtakarítása az iskolának. Nem mellesleg pedig fontos az oktatási cél is. Ezentúl a szántóföldi permetezőt bármikor be tudják mutatni a diákoknak.  



A tangazdaság lóállománya a Királytánc nevet viselő magyar sportlóval tizennégyre bővült. Az oktatóló a kaposvári mezőgazdasági technikum állományából került a félegyházi Mezgébe. A nagyon jó képzettségű ló számos díjlovagló és díjugartó versenyen szerepelt szép eredménnyel. Ezt a tudást most az iskola lovászképzésénél tudják kamatoztatni. A diákoknak ugyanis kötelező tananyag a a díjlovaglás. 
                   

Kövessen minket a Facebookon is!