Program 2023. szeptember 8. 09:00

Könyvtársarok – Szeptemberi programajánló

Könyvtársarok – Szeptemberi programajánló
A Petőfi Sándor Városi Könyvtár szeptembertől újra a megszokott nyitvatartással várja olvasóit. Keddtől péntekig 18 óráig, szombaton 8 és 12 óra között látogatható az intézmény.

Ősszel a könyvtár két programmal emlékezik a 200 éve született lánglelkű költőre. Szeptember 15-én, pénteken 17 órakor nyílik a rendezvényteremben Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása. A szolnoki születésű, az ottani művésztelep alkotója szerint a szobrászat nem más, mint anyagba zárt költészet.



Legkedvesebb munkái a szülővárosában a színház előtt álló, oszlopra lezseren támaszkodó Szigligeti Ede drámaírót megidéző portréja, valamint a Székesfehérváron látható Aba-Novák Vilmos festőművészről készült egészalakos bronz szobra.



25 éve 1998. szeptember 6-án avatták fel a koltói Teleki-kastély kertjében megcsodálható, mézesheteit itt töltő, padon ülő Petőfi–Szendrey házaspárt ábrázoló művét. A tárlatot prof. dr. Hermann Róbert történész nyitja meg. Zongorán közreműködik Bolla Julianna.



21-én, csütörtökön 17 órakor a Láng van szívemben… sorozatban mutatják be dr. Magyar Zoltán néprajzkutató Petőfi a Felvidéken című kötetének harmadik, bővített, átdolgozott, albumszerű kiadását, amelyet a rendkívül gazdag képanyag tesz élményszerűvé. A könyv Petőfi életének azt az időszakát dolgozza fel, amelyet a mai Szlovákia, illetve a történeti Felvidék területén töltött el. A szerzővel dr. Tarjányi József, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagja beszélget.
          

Kövessen minket a Facebookon is!