Helyi hírek 2014. december 6. 13:30

Szemet gyönyörködtet, szívet melenget

Képgaléria
Szemet gyönyörködtet, szívet melenget
„Némelyiktől nehéz megválni, van is otthon belőlük rengeteg…”

Igazi fajátékoktól a kerámia dísztárgyakig minden megtalálható, akár végigsétálni is érdemes a karácsonyi kézműves kiállításon és vásáron, ám aki teheti, meg is veheti, amin megakad a tekintete. A művelődési központ földszintjén a hagyományos adventi vásár minden portékája fellelhető, vesszőből, fából, tűzzománcból, bőrből... készültek.

A hímzett dísztárgyak, játékok, csipketerítők mellett a készítőjük, Kis Lászlóné Mária egy újabb gyertyatartóval gyarapította a kínálatot:

– Közben is jár a kezem, interaktív stand az enyém – mondta –, szívesen megmutatom az érdeklődőknek, mi hogyan készül.

Melyik a legkedvesebb darab?

– Nincs kedvencem, vagyis mind az. Szívvel-lélekkel csinálom őket, eszmei értékük nagyobb, mint a forintosított, de tudom, hogy az embereknek sem könnyű megvásárolniuk, ami megtetszik. Nekem meg némelyiktől megválni nehéz, van is otthon rengeteg belőlük, ám élni muszáj, s nem elég a rokkantsági nyugdíj.

Melyik a legkülönlegesebb?

– A 45 x 50 centis, és 75 cm magas, horgolt betlehem, amiből kettő készült. Az egyik a Mozgáskorlátozottak Egyesületében került kiállításra, onnan a Csanyi úti Idősek Otthonába kerül, majd haza, a másik pedig az Újtemplomban található, és a további sorsát még nem tudom. A lányommal már megbeszéltem, és örült az ötlenek, ha elajándékozom, úgyhogy majdnem biztosan így lesz. Zsombor 3 éves, Blanka 1 éves, az ő óvodájuk kapja meg a horgolt betlehemet.

Hogyan készülnek ezek a művek?

– Nincs két egyforma, mint ez a két angyalka, amelyeket ha alaposabban megnézünk, különbözőek. Sorról-sorra alakulnak a minták, és minden egyes részecskéjük önmagában is kész alkotás. Folyamatosan bővítem a választékot, fejlesztem a tudásomat, ékesítem a tárgyakat. Egész évben ajándéktárgyak között élek, Karácsonykor jelképes ajándékok kerülnek majd a fa alá, és családi körben fogunk ünnepelni. Nehéz év volt – folytatta Kis Lászlóné Mária –, főleg egészségileg a 2014-es esztendő, a következőtől több emberi kapcsolatot és több egészséget szeretnék. És a tudást, ami bennem van, szívesen átadnám, szeretettel várom azt, aki átvenné, mert nem szabad veszni hagyni ezt az ősi, gyönyörű műfajt.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!