Mezőgazdaság 2023. szeptember 21. 08:00

Szerencsejáték a mezőgazdaság, egyre nagyobb tétekkel

Szerencsejáték a mezőgazdaság, egyre nagyobb tétekkel
Az idei év is kihívásokkal teli a mezőgazdászok számára. Ennek oka a csapadékhiányban, a melegben keresendő. Szakemberekkel beszélgetve hasonló véleményen vannak arról, hogy az időjárási végletek negatívan befolyásolják a termények mennyiségét, minőségét és az állattartási körülményeket. Kiss Jenő, a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium szaktanára, szakoktatója részletes magyarázatot adott a jelenségre és következményeire.

Mint mondja, a mezőgazdasági ágazatban katasztrofálisnak volt mondható a 2022-es év. Remélték, hogy idén javuló tendenciát tapasztalhatnak. A tavasz kezdetén enyhe javulást láttak az időjárásban, ami a gazdákat optimizmussal töltötte el. A gabonák és a tavaszi vetések kezdetben jól fejlődtek, azonban a forróság negatívan érintette a lucernát és néhány gabonafélét, de összességében mégis örülhettek. Az állatoknak is megterhelő volt a hirtelen jött hőség. Az eső hiánya okozta a legnagyobb gondot. Az ország néhány területén, ahol bőségesebb csapadék volt, ott jobban tudtak fejlődni a növények.

– Milyen tapasztalatokkal zárult a 2022-es év?

– Sok helyen a gyepek hektáronként csak 1-2 darab körbálát adtak, a többi növény is gyengén produkált, aminek következménye a kevés, gyenge minőségű és nagyon drága takarmány volt. Az állattartó gazdaságok jelentős része csökkentette az egyedek létszámát a takarmányozási nehézségek miatt.

– Említette, reménytelibben indultak az évkezdésnek. Akkor mégis mi változott?

– Tavasszal több volt a csapadék, az őszi gabonák jobban fejlődtek, a tavaszi vetések sem a porba kerültek. Ezek nem voltak világot megváltó mennyiségű esőzések, de bizakodóvá tette a gazdákat. A gyepterületeken is több lett a hozam, így a legeltetéses állattartás megoldhatóbbá vált. A gyepek idén tíz darab körbála körüli mennyiséget adtak hektáronként, ugyanakkor a lucernák régi önmaguknak gyenge másolatai. Pár évvel ezelőtt sok esetben évi 4-5 kaszálás is megoldható volt, most örülnek a gazdák, ha nem sül ki teljesen a területük.



– Az erős tavasz után – mind megtapasztaltuk – tikkasztó forróság jött. Hogyan hatott ez a növényekre, állatokra?

– A lucerna első két kaszálása jó volt, a harmadik és negyedik viszont gyenge. A kalászosokat nem érintette annyira negatívan a melegebb idő. A gabonák viszont sok helyen lefeküdtek. Térségünkben is volt rá példa, de máshol sokkal nagyobbak voltak az ilyen jellegű károk – mondta a szakember, hozzátéve: ezt sajnos az időjárás és nem a mázsás kalászok okozták. – Nem is volt könnyű dolga a kombájnosoknak a betakarításkor, de próbálták menteni a menthetőt. A tavaszi vetésűek gyorsan mutatták, hogy vízhiány van, és ekkora hőséggel nem bírnak el. Sok helyen a kukoricák pár nap leforgása alatt megsültek. Viszont úgy gondolom, a tavalyi évhez képest még így is jobban állunk. A zöldség- és gyümölcskultúrák sem díjazták ezt a hőséget. Ahol vízzel ki tudták őket szolgálni, ott is perzselte és égette a termést a forró szél és a Nap erős fénye. Az a meleg, amit mi is alig bírunk elviselni, az már az állatoknak is sok, legyen az házi-, haszon-, vagy vadállat. A jószágok legalább úgy várták a forróság végét, mint mi. Sokat emlegettük a meteorológusokat így vagy úgy, vártuk az ígért lehűlést. Volt, amikor jött is. A kárt okozó nagy viharok minket elkerültek, de kicsit távolabb egymás után több károkozó jégeső is érkezett. Térségünkben voltak csapadékosabb területek: a pákai rész, Kőrösi út és annak folytatásaként a Nyárlőrinci sarok kapta a legtöbb esőt. Erre szép kultúrák fejlődtek. Gyakrabban kapott csapadékot az Alpári és Gátéri út térsége.

– Milyen most a hangulat?
 
– Nehéz helyzetben vannak a gazdák, de elkötelezettségük és kitartásuk továbbra is erős. Most az őszi talajmunkák következnek, de a föld porzik. Víz a művelt rétegben szinte semmi, de mélyebben sem akad. Jelenleg nagyon rosszak az őszi vetések feltételei. A nagygazdaságok is nehéz helyzetben vannak, a kicsik az életben maradásért küzdenek. Szerencsejátékot játszanak, egyre nagyobb tétekkel. Igazi megszállottság kell a mezőgazdasághoz és az oktatáshoz is. Várjuk a lehűlést és az esőt!

V. B.

Fotó: Fantoly Márton 
           

Kövessen minket a Facebookon is!