Helyi hírek 2023. szeptember 20. 08:00

170 biztonságos és komfortos kamion-parkolóhely létesült Félegyháza határában

Képgaléria
170 biztonságos és komfortos kamion-parkolóhely létesült Félegyháza határában
Arany fokozatú, biztonságos és őrzött, nemzetközi tranzitforgalmat kiszolgáló kamionparkoló-bázist adtak át szeptember 19-én, kedden Kiskunfélegyházán. A helyszínen megrendezett esemény a félegyházi mellett egyben a Hatvan és Nagykanizsa városokban megvalósult hasonló beruházások projektzáró programja is volt, amelyen részt vett Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere, Isabel Corne és Sven Bols, a Bivak Kft. tulajdonosai, Csányiné Pap Andrea, a Bivak Kft. ügyvezetője és Halász István, a VONALVEZETŐ Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A megjelenteket Csányiné Pap Andrea, a Bivak Kft. ügyvezetője köszöntötte. Mint elmondta, az európai úthálózaton történő közlekedés biztonságának fokozása jegyében a projektet az Európai Bizottság is támogatta, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz keretében: „Összekapcsolt biztonságos és őrzött parkolóhelyek hálózatának létrehozása Magyarországon és Romániában” címmel. Az ügyvezető kifejtette: az elmúlt időszak gazdasági környezete nem kedvezett a beruházásnak. Végül a kihívásoknak sikerült megfelelni, és – a szükséges módosításokkal és tervezetthez képest némi csúszással – a parkolófejlesztés megtörtént. Hatvanban és Nagykanizsán már üzemelnek a felújított létesítmények, Kiskunfélegyházán pedig napokon belül megkezdi működését a zöldmezős beruházás keretében megvalósult, 170 férőhelyes kamionparkoló-bázis. Csányiné Pap Andrea végezetül köszönetet mondott a közreműködő szervezeteknek, hatóságoknak – kiemelten az AKA Zrt. és a Magyar Közút Zrt. munkatársainak – a konstruktív együttműködésért.

Sven Bols, a Bivak Kft. alapító tulajdonosa beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában naponta több mint 100 ezer kamionsofőr nem talál parkolóhelyet utazása során. Ennek pedig nagyon sok negatív hozadéka van – az embertelen munkakörülményektől az ember és a szállított áru biztonságának hiányáig – ami nem engedhető meg a mai Európában – fogalmazott.

A tulajdonos beszélt a tervezés és kivitelezés több éves folyamatáról is, amit nagyban megnehezített a nemzetközi gazdasági környezet alakulása, az építőipari árakban és az egyéb költségekben megjelenő inflációs hatások. Ezek miatt többször át kellett tervezni a projektet. Most pedig, a megvalósítás lezárultával következik a működtetés – mondta el az alapító tulajdonos.

Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere arról beszélt, hogy a beruházást komoly tanulmányok előzték meg, amelyek igazolták, hogy Románia és a nyugati határ irányából érkező kamionforgalom szempontjából egyaránt kiváló a terület elhelyezkedése, ahogy a 451-es és 5402-es, Félegyházát elkerülő úthálózaton közlekedők számára is. A projekt megvalósítása egyébként – a romániai és a három magyarországi helyszínen – összesen 17 millió euróba került, és a 15 millió eurós EU támogatás mellett fennmaradó részt a vállalkozás önerőből pótolta. A jövőben még számos fejlesztést terveznek az itt parkoló sofőrök kényelme, komfortja érdekében.

Halász István, a VONALVEZETŐ Kft. tulajdonos-ügyvezetője a szakmai részleteket ismertetve arról adott tájékoztatást, hogy 2020-ban tanulmánytervezéssel és környezetvizsgálatokkal kezdték el a munkát, amit a következő két évben az engedélyezési és kivitelezési tervezési feladatok, valamint az engedélyek beszerzése követett. Mindezek eredményeként Kiskunfélegyházán új, arany fokozatú, 170 férőhelyes, Hatvanban (a meglévő parkoló korszerűsítésével és 60-ról 80 parkolóhelyre bővítésével) ezüst fokozatú, Nagykanizsán (ugyancsak a meglévő parkoló felújítása és 25-ről 35 férőhelyre bővítésével) bronz fokozatú parkolóbázis létesült. A munkát 12 fős mérnökcsapat fogta össze a három helyszínen, két projektvezető segítségével.  

A beruházásokkal – ahogy azt Sven Bols megfogalmazta – a Bivak Kft. és két hazai partnere komoly lépést tettek annak érdekében, hogy a Magyarországon áthaladó kamionok és sofőrjeik kényelmét és biztonságát őrzött és komfortos kamionparkoló helyek szolgálják.


Fotó: Fantoly Márton  
        

Kövessen minket a Facebookon is!