Program 2023. szeptember 24. 16:00

Fókuszban az állatvédelem

Fókuszban az állatvédelem
Október 2. és 15. között rendezik hazánkban az Állatvédelmi Témahetet az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság szervezésében. Az eseményhez a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága is csatlakozott. A program fő célja a különböző korosztályú gyermekek szemléletformálása, valamint a belső motiváció kialakítása a cselekvő állatvédelemre. Az Állatvédelmi Témahét nyitóeseményét szeptember 30-án szervezik Budapesten az V. kerületi Erzsébet-téren. 

Borítókép: MTI illusztráció

Programok:

 

  • Természetismereti foglalkozások a Természet Házában iskolai csoportok részére
    Helyszín: Természet Háza, Kecskemét Liszt Ferenc utca 19.
    Előzetes időpont-egyeztetéssel: Szabó Ágnes: [email protected], 30-4884-579


Alsó és felső tagozatosok részére ajánlott:

„Madár voltam álmomban”

A foglalkozás során bemutatjuk a madarak testfelépítését, élőhelyét, életmódját, megismerkedünk számos hazai madárfajjal. Ismertetjük a hazai madárvilágot veszélyeztető tényezőket.  Megbeszéljük, hogy mit tesz a természetvédelem a madarak megóvása érdekében és mit tehetünk mi magunk kertünk madaraiért.

„Kígyónak lábsót!”
A foglalkozás során bemutatjuk a kétéltűek és hüllők testfelépítését, élőhelyét, életmódját, megismerkedünk a Kiskunságban előforduló kétéltű- és hüllőfajokkal.  Ismertetjük a veszélyeztető tényezőket, végül megbeszéljük, hogy mit tesz a természetvédelem, és mit tehetünk mi magunk megóvásuk érdekében.

Felső tagozat és középiskolások részére ajánlott:

Vadon élő állatok védelme

A foglalkozás keretében tisztázzuk a biológiai sokféleség fogalmát. Megbeszéljük, hogy mi a jelentősége a biológiai sokféleségnek, milyen tényezők csökkentik Földünk biológiai sokféleségét. Ezután ismertetjük azt, hogy mit tesz a hazai természetvédelem a biológiai sokféleség védelme érdekében, majd részletesen átbeszéljük, hogy mi magunk mit tudunk tenni a körülöttünk élő élővilág, különösön tekintettel egyes vadon élő állatcsoportok megóvása érdekében.

A foglalkozások alkalmával képekkel illusztrált előadás során mutatjuk be az adott témát, miközben a természetből származó szemléltető tárgyakat is használunk. Az előadás végén közös játékkal, esetenként valamilyen alkotó tevékenységgel dolgozzuk fel a látottakat-hallottakat. A foglalkozások időtartama kb. 1,5 óra.
 

  • Ötórai Zöldtea-természetismereti előadás-sorozat

Időpont: október 3. 17:30
Helyszín: Természet Háza, Kecskemét Liszt Ferenc utca 19.
Természetvédelmi kezelés az állatvilág védelmében a Kolon-tónál.
Előadó: Bíró Csaba természetvédelmi őrkerület-vezető
Információ: 76/482-948
Javasolt korosztály: felső tagozat, középiskola, felnőtt


Túrák

  • Az ősz színei a bugaci Nagyerdőben

Ideje: október 7.
Találkozó helye/kiindulási helye: Bugac, Karikás Csárda
Kezdési időpont: 9 óra
Túravezető neve: Varga Péter
Túra hossza: 6 km
Túra időtartama: 4 óra
A túra során az őszi színekben pompázó Nagyerdőbe kalauzoljuk el látogatókat. A Boróka Tanösvényen végigsétálva megismerkednek az alföldi erdők és a Homokhátságra jellemző buckavidék természeti értékeivel. Beszélnek a külterjes állattartás hagyományairól, és annak, a természetvédelmi területek fenntartásában betöltött szerepéről.
A túrára jelentkezni a https://www.knp.hu/hu/programok oldalon, online jegyvásárlással lehet.
 

  • Őszi túra a Kolon-tónál

Ideje: október 14.
Találkozó helye/kiindulási helye: Páhi
Kezdési időpont: 9 óra
Túravezető neve: Morvai Edina
Túra hossza: 8 km
Túra időtartama: 3-4 óra

A Kolon-tóhoz délről csatlakozó Páhi-réteken gyalogtúráznak és figyelik meg a láplétek, mocsárrétek őszi színesedő világát. A túra során ismertetik a Kolon-tó tájtörténetét, a változatos élőhelyeket és az ott élő növényeket és állatokat, beszélgetnek arról, hogy hogyan történik a gyepek természetvédelmi kezelése a rovarvilág, különös tekintettel a láprétek lepkefajainak megőrzése érdekében.
A túrára jelentkezni a https://www.knp.hu/hu/programok oldalon, online jegyvásárlással lehet.
Javasolt korosztály: általános iskola, középiskola, felnőtt. Elsősorban családok, kisebb létszámú csoportok részére ajánlott – írta oldalán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.
              

Kövessen minket a Facebookon is!