Mezőgazdaság 2023. szeptember 22. 06:00

Az őszi piac ezer színe

Az őszi piac ezer színe
A szeptemberi piac ezer színben pompázik. Gazdag gyümölcs- és zöldségválaszték várja a kilátogatókat most is.



Padlizsán lilája, a sütőtök élénksárga színe, a fürtös uborka haragos zöldje már látványában is jó érzést kelt az emberben. Egészségünket védhetjük azáltal, hogy szezongyümölccsel és zöldséggel feltankoljuk, hogy vitaminokban gazdagon vágjunk majd az érkező télnek.



Egyre több termelő kínál fügét, egyre elterjedtebb csemege lett ez is a félegyházi piacon. Aki lemaradt a nyári uborkáról és nem volt alkalma savanyítani, most megteheti. Sokak szerint a szeptemberben tartósított ecetes uborka sokkal tovább eláll, mint a nyári.





Czakó Lukács kínál uborkát a piacon, a későbbi palántálás miatt érik most nála. Különböző méretekben és áron juthatunk hozzá, már 300 forintért megkaphatjuk a legnagyobbakat kilogrammonként. Sütőtök nyersen és sütve is kapható, ami szintén az őszi vitaminpótlás egyik nagyon fontos eleme lehet.



Fekete Ferenccel az egyik termelő standjánál találkoztam. Mint beszélgetésünkből kiderült, már négy éves kora óta nem maradt el olyan hét, hogy ne látogasson ki a piacra. Nagyon szereti, és amikor teheti, itt vásárol, és szívesen beszélget a vásárlókkal. Elmeséli, hogy a hatvanas években, gyermekkorában Alpáron nagymamájánál nyaralt és ott is a mindig látogatták a piacot.



– Vittem a bögrét, akkor még nem volt műanyag, tejfölt kért bele nagymamám, aztán mentünk a pékségbe, egyforintos kiflit vett nekem, ami akkora volt, mint a karom. Ezt megettem, délig aztán nem kellett semmi – emlékezett vissza. Barátai is ismerik rajongását a piacok iránt, és ha elutaztak valahová, akkor is felhívták a figyelmét, hogy ne hagyja ki ott sem a piacozást.

Z. A.

Kövessen minket a Facebookon is!