Sport 2023. szeptember 24. 13:00

Hegedűs Csaba biztatta a birkózó diákolimpia résztvevőit

Képgaléria
Hegedűs Csaba biztatta a birkózó diákolimpia résztvevőit
Kiskunfélegyházán, a városi sportcsarnokban rendezték meg a tíz és tizenöt év közötti birkózó lányok országos diákolimpiájának döntőjét. A versenyre mintegy hatvan egyesület 142 sportolója nevezett, és mérte össze tudását szabadfogásban.

A versenyen részt vett és a versenyzőket köszöntötte Balla László alpolgármester, valamint dr. Hegedűs Csaba, az 1972-es müncheni olimpiai játékok aranyérmese, aki 82 kilóban, kötöttfogásban szerezte meg a magyar olimpiai csapat történetének századik aranyérmét. Hegedűs Csaba 1971-ben Szófiában világbajnok lett, minden ellenfelét két vállal győzte le, azóta az egész világ Mister Tusként ismeri. 1976-ban és 1977-ben Európa-bajnoki címet szerzett, kötöttfogású birkózóként. Huszonhárom éven keresztül töltötte be a Magyar Birkózó Szövetség elnöki pozícióját, ő volt a Mister Tus Birkózó Akadémia megálmodója, jelenleg pedig a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia nagykövete és szakmai főtanácsadója. Megtisztelte jelenlétével a versenyt Besze László, a kiskunfélegyházi birkózóélet egykori kiemelkedő edzője, Seres József, szintén egykori kiváló félegyházi birkózó, Repka Attila olimpiai bajnok és kétszeres Európa-bajnok birkózó, valamint Dénes Mercédesz, kadet Európa-bajnok. Ő az első magyar női birkózó volt, aki világversenyen aranyérmet szerzett az adott kategóriában.

A diákolimpia résztvevői ezúttal is számot adhattak tudásukról, felkészültségükről, küzdeni akarásukról. Közülük kerültek ki a 2023-as év diákolimpiai bajnokai, a lányok között.

– Ha az a szó elhangzik, hogy olimpia, akkor a sportot szeretőknek megbizseregteti a szívét – mondta Balla László. – Az olimpia számunkra egy varázsszó, és ti versenyzők, ennek a sorozatnak vagytok az elején. Nem biztos, hogy ez a diákolimpiai döntő határozza meg a jövőtöket, a sporteredményeket, de a győztesek biztosan emlékezni fognak Kiskunfélegyházára, hogy itt indult el a sikersorozatuk. Ilyen környezetben, ahol ennyi olimpiai, világ- és Európa-bajnok van, olyan érzést ad a sportolók számára, hogy vajon ő a nyomukba tud-e lépni. A sport megtanít mindenre, küzdeni, győzni, veszíteni. Küzdjetek becsületesen, a legjobb tudásotok szerint. Tegyetek meg mindent annak érdekében, hogy győzzetek, és minél sikeresebb legyen a későbbiekben a pályafutásotok. Ehhez kívánok sok szerencsét, erőt és kitartást, tette hozzá Balla László.

Hegedűs Csaba arról beszélt, hogy mikor ő kezdte a birkózást, akkor még úgy hívták ezt a versenyt, hogy Úttörő Olimpia. Az itt lévő sportolók részesei egy olyan eseménynek, amelyet négyévenként, 1986-óta rendeznek meg, az elkövetkezendő évben történetesen Párizsban. Amikor világbajnokként készült az 1972-es olimpiára, akkor nem szeretett volna olimpiai bajnok lenni, hanem úgy fogalmazott, hogy olimpiai bajnok lesz. Arra gondolt, hogy a Földön, a sport legnagyobb emberi megmozdulásán, magyar emberként felér a csúcsra, és meghallgatja a Himnuszt. Örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy létszámban vesznek részt lányok a Diákolimpia Országos Döntőjén, és küzdenek Magyarország Bajnoka címért. Reményét fejezte ki, hogy lesznek majd olyanok, akikkel találkozni fog a Kozma István Birkózó Akadémián, ahol nem más céljuk, mint kiváló sportolókat, bajnokokat nevelni. Mindenkinek sok sikert kívánt, mert mint mondta, ebben a sportágban az győz, aki jobban elhiszi, hogy le tudja győzni a vele szemben lévő, minden segédeszköz nélkül, azonos súlyú ellenfelét.

Ezt követően a versenyzők letették a diákolimpiai esküt, amit Bárány-Almási Bianka után mondhattak el, aki a Kiskunfélegyházi Birkózó Sportegyesület egyik kiemelkedő versenyzője. A küzdelem három szőnyegen zajlott, az egyiken a serdülők, a másikon a diák II., a harmadikon pedig a diák I. korosztály sportolói versenyeztek.
                  
Az eredményekről hamarosan beszámolunk.
                  

Kövessen minket a Facebookon is!