Helyi hírek 2014. december 7. 12:30 Forrás: nol.hu

Sírva tapsolták meg a Kolonics-filmet

Sírva tapsolták meg a Kolonics-filmet
Vastapsot kapott, többen pedig meg is könnyezték a Kolonics Györgyről, a hat évvel ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt olimpiai bajnok kenus legendáról készült egész estés dokumentumfilmet a díszbemutatón.

Az Uránia Filmszínházban megtartott szombati zártkörű vetítésen Koló egykori versenyzőtársai, edzői és barátai, a magyar kajak-kenu sport meghatározó alakjai, valamint a sajtó képviselői vettek részt.

A Zentai Nóra által írt és Varga András rendezte alkotás 75 percben mutatta be a kenulegenda életútját, és a kitűnő sportember egyéniségét. A filmből kiderült, hogy Kolonics György egyrészt kitűnő technikájának, másfelől kitartó, megalkuvást nem ismerő munkabírásának köszönhette sikereit.

„A kenu művésze volt, ugyanakkor a keze egy igazi munkáskézre hasonlított" - fogalmazott a filmben Csabai Edvin, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója. Baráth Etele, a szövetség elnöke azt mondta, Koló generációkat kötött össze, és igazi nagyságát az mutatja, hogy egyesben és párosban is eredményes tudott lenni.

Az olimpiai bronzérmes Kozmann György, Kolonics utolsó páros társa az alkotásban úgy emlékezett a 36 éves korában, 2008. július 15-én edzés közben elhunyt Kolonicsról, hogy „a csatamezőn hagyta a Földet", a legszebb pillanatban. Varga András rendező a bemutató utáni beszélgetésen úgy fogalmazott, azért adta alkotásának az „...És az ég a vízre ráhajolt..." címet, mert ez fejezi ki a legjobban azt a pillanatot, ahogyan a kenulegenda eltávozott.

A film nemcsak a kiváló sportolónak állít emléket, de bemutatja azt is, hogyan ápolják tovább a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György emlékét, és mit jelent ő a későbbi generációk számára. Az alkotás a sportállamtitkárság és a Csepeli Önkormányzat támogatásával, illetve a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közreműködésével, a Super8Group gyártásában jött létre, melyet a közmédia karácsonykor mutat majd be.

Kolonics halála a hivatalos jelentés szerint természetes módon, szívtágulattal járó szívizombetegség miatt következett be. A kiváló sportoló a pekingi olimpiára készült, az lett volna az ötödik ötkarikás fellépése. Két olimpiai bajnoki címe mellett a világbajnokságokon 15-ször, az Eb-ken pedig háromszor állhatott fel a dobogó felső fokára.

Fotó: MTI - Bruzák Noémi - A Kolonics-emlékmű a velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) északi evezőspályáján

 

Kövessen minket a Facebookon is!