Program 2023. október 10. 18:00

Felolvasóest Kovács Sándor verseiből

Felolvasóest Kovács Sándor verseiből
Kovács Sándor, a Móra Ferenc Gimnázium egykori igazgatójának verseiből tartanak zenés felolvasó estet október 12-én, csütörtökön 17 órai kezdettel a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az eseményen Rácz-Szabó Zoltán zászlós nyolc verset szaval, a kecskeméti Ülő Bikák zenekar előadásában pedig öt megzenésített művet hallgathatnak meg az érdeklődők. Dr. Kása Zsuzsanna, a gimnázium jelenlegi igazgatónője méltatja a néhai költő életművét.

– Szerettem volna, ha édesapámra, nemcsak mint történelem-földrajz szakos tanárra emlékeznek, hanem megismernék irodalmi oldalát is. Versei alapján tiszta képet kapunk arról, hogyan látta a világot, a családját, a tanítványait. Az évek során – ahogyan ő fogalmazott –, elsősorban a fióknak írta a verseit.



Később egy nagyszerű barátja, Simon Sándor altábornagy unszolására összeszedte írásainak egy részét, így első kötete 1996-ban Erdélyben jelent meg Rőzsetűz címmel, amit a Parázs követett 1999-ben, utoljára pedig a Láng 2004-ben. Érdekes módon, ifjúkoromban nem vettem észre, hogy az apukám verseket írt, csak nyugdíjazását követően szereztem róla tudomást. Ennek hatására én is írtam párat, az egyik a Láng kötet hátoldalán szerepel. Ez a 70. születésnapjára íródott és hatalmas megtiszteltetés volt számomra, hogy megjelenhetett ilyen formában – emelte ki ifjabb Kovács Sándor, a költő fia.

– Sanyi bácsit 2000. január 12-én ismertem meg, a doni hősök tiszteletére tartott városi megemlékezésen. Deli József nyugállományú ezredes kért fel, hogy szavaljam el itt Sanyi bácsi Confiteor című versét. Itt indult el egy baráti kapcsolat közöttünk, ami haláláig megmaradt, a családjával azóta is fennáll.
Az évek során több alkalommal lehetőségünk volt közösen fellépni: 2002. októberében a Rőzsetűz és a Parázs című kötetéből felolvasóestet tartottunk a kiskunfélegyházi Szakmaközi Művelődési Házban, 2004 szeptemberében a kecskeméti Erdei Ferenc Kulturális Központban a Bács-Kiskun Megyei Írók és Költők Baráti Körének meghívásának tettünk eleget. Ott mutattuk be a Láng című kötetet, amiből verseket olvastam fel. 2005 februárjában újabb irodalmi estet szerveztünk a Szakmaközi Művelődési Házban. Azóta is többször fordultam verseihez. Próbálom az ő költészetét ápolni és megismertetni másokkal is. Azért szeretem a műveit, mert mindenki egy kicsit magára ismerhet azokban. Népi költő volt, olyan témákat dolgozott fel, amelyek a hétköznapi emberek életéről szólnak, ezért sokan magunkra ismerünk írásaiban – mondta el Rácz-Szabó Zoltán, az esemény főszervezője.

V. B.
               

Kövessen minket a Facebookon is!