Sport 2023. október 5. 19:00

A világ legjobb erőemelői Kiskunfélegyházán

A világ legjobb erőemelői Kiskunfélegyházán
Erőemelő világbajnokságnak ad otthont városunk október 9. és 15. között a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban. A GPC Powerlifting World Championships eseményeinek első napján már 90 benevezett versenyző méretteti meg magát – tudtuk meg Patyi Zoltán szervezőtől.

Elmondta, hogy egy második színpad vált szükségessé a nagy létszám miatt, de természetesen lesznek olyan napok, amikor csak a főszínpadon folyik majd a verseny. Leginkább az erőemelésben érkezett rekordszámú nevezés, (ami három versenyszámot tesz ki) emiatt vált szükségessé néhány változtatás. Ehhez a világszövetség elnöke hozzájárult, így természeten minden felmerülő problémát igyekeznek orvosolni. Csak Magyarországról 317 nevező érkezett, rajtuk kívül még 30 ország sportolói jönnek városunkba, összesen majdnem 800-an. Lengyelországból több mint 100-an érkeznek, de többek között Csehország, Szlovákia, Irán, Izrael, Egyiptom és Izland is bemutatja nemzete erős embereit nálunk.



Patyi Zoltán hozzátette, hogy a sportág nagyágyúi érkeznek a világ minden tájáról és a hírek már arról szólnak, hatalmas súlyokat mozgatnak majd meg: több mint 500 kilogramm várható fekvenyomásban és 550-600 kilogramm felhúzásban.

Az első négy nap az erőemelésről szól majd, az első napon az összes hölgyet láthatja a közönség, a második nap a masters (40 év feletti) férfiaké, szerdán ifi és junior versenyzők és az összes open (24-40 év) versenyző, majd pénteken kezdődik guggolás, fekvenyomás, felhúzás több változata. Szombat a fekvenyomás hölgyek, a fekvenyomás ifi és az összes felhúzás napja, míg vasárnap junior open és masters fekvenyomás versenyszámokban indulókat láthat a közönség. A világbajnokság eseményein 18 kiskunfélegyházi versenyzőnek szurkolhatunk, szinte minden kategóriában. A legidősebb magyar versenyző egy úr, aki 90 évesen indul a legjobbnak járó címért.



A szervező hangsúlyozta, hogy nézőként is élvezetes verseny lesz, és mindenkit arra biztat, hogy látogasson ki, ismerkedjen meg a sportággal. Büszkén mondta el végezetül, hogy mindössze három évre tehető városunkban az erőemelő versenyek szervezése, ami idő alatt jutottak el a világbajnokság rendezési jogáig.

Az ünnepélyes kezdés október 9-én, hétfőn, 9 óra 30-kor lesz, a versenyt Csányi József polgármester nyitja meg.

Z. A.
                                          

Kövessen minket a Facebookon is!